Начало Други Алпин се завръща в 24 часа на Льо Ман

Алпин се завръща в 24 часа на Льо Ман

37
0
алпин

Прототип на Алпин ще участва в тазгодишните 24 часа на Льо Ман и в европейските серии Льо Ман. Това е част от програмата за възраждане на марката, след като през ноември миналата година висшият мениджмънт на Рено обяви намерението си да съживи бранда в партньорство с Катерам.

Създадената нова компания – Societe des Automobiles Alpine Caterham – вече работи по нов автомобил, който се очаква да излезе на пазара през 2016 г.След представянето на Алпин A110-50 по време на миналогодишните Гран при на Монако във Формула 1 и Льо Ман Класик пък пет Алпин A110 застанаха официално на старта в наскоро провелото се историческо рали Монте Карло. Tе бяха горещо посрещнати от публиката, след което се присъединиха към други модели на основаната от Жан Ределе марка в шоу за ретроколи в Париж (Франция), провело се в началото на февруари.

Завръщането на Алпин в Льо Ман е следващата стъпка от програмата. Решението за участие в легендарната надпревара за издръжливост отговаря перфектно на имиджа на Алпин, състезавал се 11 пъти с общо 55 заводски автомобила в прочутото 24-часово състезание между 1963 и 1978 г. В допълнение на успеха му в класирането „Energy Index” през 1964, 1965 и 1968, както и в “Performance Index” през 1968 и 1969, усилията му пожънаха общо седем победи в отделните класове. Над всички тях изпъква победата в генералното класиране през 1978, когато зад волана на прототипа Алпин A442B са Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони. Компания на двамата французи в топ 4 правят Жан Раньоти и Ги Фреклен с A442.

За завръщането в Льо Ман Алпин обедини усилия със Signatech. Воденият от Филип Сино отбор ще участва с Алпин LMP2. Прототипът ще е с произведено от Алпин шаси и мощен 500 к.с. двигател Нисан за петте кръга на ELMS, включително първия за сезона старт на пистата Силвърстоун във Великобритания (13 април). Пилоти ще са Пиер Раг и Нелсън Панчиатичи.

Името на третия пилот, който ще се присъедини към екипа за 24 часа на Льо Ман, ще бъде обявено, когато автомобилът бъде официално представен в Льо Кастеле, Франция, на 24 март.

– Завръщането на Алпин в легендарните 24 часа на Льо Ман отбелязва началото на ново приключение, което ще продължи дълго време. Страстта, която ни движи, е съпоставима само с модерното и внимателно отношение към разходите, символизиращи това завръщане, което само по себе си стана възможно благодарение на ангажимента на нашите партньори и поддръжници, на които искам официално да благодаря. Заедно, стъпка по стъпка ще дадем най-доброто от себе си, за да напишем още една вълнуваща страница в историята на Алпин – коментира главният оперативен директор на Рено Карлос Таварес.