Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин за пореден път опроверга слуховете за продажба на отбора в F1

Алпин за пореден път опроверга слуховете за продажба на отбора в F1

536
0
Алпин F1
снимка: Алпин

Алпин за пореден път опроверга слуховете за продажба на отбора в F1. Според Бруно Фамен, участието в световния шампионат остана приоритет за Рено Груп. Французинът обаче намекна, че екипът ще се откаже от програмата си за задвижващи системи в близко бъдеще.

Алпин се намира в сериозна криза през последната една година. Отборът от Енстън направи огромна крачка назад и се раздели с редица ключови специалисти. Сред тях бяха Отмар Шафнауер, Алан Перман, Пат Фрай, Мат Харман, Боб Бел и др. От всички тези сътресения пострада представянето на Алпин. В момента тимът е на осмо място при конструкторите и рядко попада в зоната на точките.

Вчера Алпин обяви, че Бруно Фамен се оттегля от поста ръководител на отбора в края на август. Френският инженер ще се занимава с програмите на марката в други шампионати. Очаква се неговият заместник да бъде директора на отбора на Хайтек Оливър Оукс. Промяната в ръководството на тима е продиктувана от Флавио Бриаторе

Продължаващите сътресения в Алпин породиха спекулации, че от компанията майка Рено са склонни да продадат отбора от F1. Говори се, че интерес към екипа проявя Андрети Кадилак, както и други неназовани купувачи.

По-рано тази година Фамен отрече спекулациите за продажба на отбора в F1. След това главният изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео също беше категоричен, че Алпин не се продава. Въпреки това тези слухове продължават да циркулират в онлайн пространството.

По време на вчерашния брифинг на Спа, Фамен отново беше категоричен, че не се планира продажба на Алпин.

„Не. Проектът за F1 остава ключов проект за марката Alpine“, заяви Фамен. „Благодарение на F1 искаме да развием познаваемостта на марката в световен мащаб.

„Това си остава така. Проектът е свързан с преразпределяне на ресурсите за по-добро развитие на марката. Тя винаги се основава на стълба на моторните спортове и най-вече на Формула 1, за да се развие познаваемостта си“, добави ръководителят на Алпин.

Алпин е много близо до това да се откаже от двигателя на Рено. Говори се, че работещите в департамента във Вири-Шатийон дори са започнали стачка. Публична тайна е, че тимът води разговори с Мерцедес. Планът е Алпин да използва задвижваща система, скоростна кутия и задно окачване, произведено от германците.

Фамин подчерта, че решението за задвижващия агрегат трябва да бъде взето преди тимът да започне да изгражда шасито си за 2026 г.

„Намираме се на много специфичен кръстопът, където проектът за развитие на марката Алпин вече е много конкретен и много ясен. Знаем какви ресурси са необходими за развитието му“, заяви Фамен.

„От друга страна знаем, че работата по новото поколение автомобили във Формула 1, което ще се използва през 2026-та, започва сега. Преди няколко седмици бяха публикувани правилата за шаситата.“

„Сега е моментът, в който трябва да вземем решение. Казвам отново, че човекът, който проектира шасито, трябва да знае коя задвижваща система ще използва. Въпросът не е какво сме правили преди. Сега от гледна точка на марката Алпин е важно да разберем как да използваме по най-добрия начин ресурсите, с които разполагаме“, завърши Бруно Фамен.