Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин замразява разговорите с Андрети за доставка на двигатели

Алпин замразява разговорите с Андрети за доставка на двигатели

974
0
Алпин
снимка, Алпин

Алпин замразява разговорите с Андрети за доставка на двигатели. Това потвърди Бруно Фамен. Според неговите думи, Алпин няма да води дискусии по този въпрос, докато американците не получат разрешение да участие в F1.

Първоначално Алпин и Андрети имаха предварителен договор за доставка на силови агрегати. Американският тим опита да влезе в F1 от сезон 2025 и дори обедини усилия с Кадилак. Първоначалният план беше Андрети да използва задвижващи системи на друг производител. След това GM планираше да създаде собствена задвижваща система

Преди няколко месеца стана ясно, че споразумението между Алпин и Андрети е изтекло. Следователно американците останаха без сигурен доставчик на двигатели в случай, че се присъединят на стартовата решетка в F1.

ФОМ в крайна сметка отхвърли заявката за участие на Андрети през сезон 2025 и 2026. Американците обаче не се отказват от идеята да се включат в шампионата. Следващият им опит за влизане може да се случи през 2027 или 2028 г.

Предполага се, че Алпин остава предпочитаната от Андрети опция за клиентска сделка, ако тимът получи зелена светлина от ФОМ в бъдеще. След това екипът трябва да започне да работи с Кадилак. Марката планира да произвежда собствени задвижващи системи от 2028 г. нататък.

От Алпин дадоха да се разбере, че няма смисъл да се обсъжда този въпрос, докато Андрети не получи одобрение за участие в F1.  Запитан за ситуацията с двигателите, вицепрезидентът на Алпин Моторспорт Бруно Фамен заяви следното:

„Имахме предварителен договор и след това нищо не се случи. Но това беше свързано с [условието] Андрети да има това участие в F1. За момента те нямат участие. Прочетох какво каза ФОМ за 2028 г. Нека да видим какво ще бъде бъдещето след това“, сподели Фамен.

Френският инженер бе попитан дали преговорите са се възобновили през последните седмици, след като ФИА одобри заявката на Андрети.

„Не, тъй като ФОМ даде своя отговор. Не сме водили никакви разговори.“

Миналата седмица ФОМ излезе с изявление, в което декларира редица причини, поради които не смята, че Андрети заслужава място в F1. Същевременно Фамен заяви, че позицията на Алпин остава непроменена

„Ние бяхме много щастливи да имаме 11-и отбор във Формула 1, ако той донесе реална добавена стойност на шампионата.“

„ФОМ трябваше да прецени каква е добавената стойност на този проект. Те направиха анализа и дадоха своя отговор. Те са тези, които решиха въпроса. Ние сме доволни от това.“

„Мисля, че това е индивидуален подход за всеки отделен случай. Това отново не е обща позиция. Ако един ден F1 каже, че 11-ият отбор може да донесе много добавена стойност на шампионата, тогава ние ще бъдем много щастливи от това“, завърши Бруно Фамен.

Вчера Алпин представи болида си за сезон 2024 в F1, както и прототипа си в WEC. Френският отбор залага на доста агресивен подход. Тепърва ще се види дали това ще донесе напредък или ще задълбочи кризата във френския отбор.