Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Американска финансова компания съди Екълстоун за $650 млн.

Американска финансова компания съди Екълстоун за $650 млн.

83
0
Бърни Екълстоун

Американската финансова компания Bluewaters Communications Holdings LLC заведе дело срещу Бърни Екълстоун за $650 млн. Искът е с основание отклонение оферта на фирмата за придобиване на дял от Формула 1 към купувач с по-ниско като стойност предложение, съобщи агенция Блумбърг.

Bluewaters Communications Holdings LLC са финансова компания с база в Ню Йорк. Те са били един от кандидатите за търговските права на Формула 1, които в крайна сметка бяха придобити от CVC Capital Partners. Компанията имала намерение да купи 47%, принадлежали на BayernLB.

В иска, заведен на 16 ноември във Върховния съд в Ню Йорк, се казва, че Bluewaters са предложили 1 милиард долара за дела, както и че това е била най-високата оферирана цена. От финансовата компания посочват също така, че около декември 2004 г. са били окуражени от JPMorgan Chase & Co. и Lehman Brothers да изкупят и техните акции от Гран при.

Делото е заведено вследствие на присъдата от това лято срещу Герхард Грибковски – Bluewaters смятат, че тяхното предложение е било отхвърлено заради общите усилия на бившия банкер (получил и $44 млн. от Екълстоун по време на продажбата) и англичанина. Грибковски призна по време на процеса срещу него, че се е постарал CVC да получат дела от F1. Твърдението, че оценката му на спорта в онзи момент е била силно занижена, не бе доказано.

До момента няма официални коментари от нито една от страните.

BayernLB пък изпратиха писмо по-рано тази година до адвокатите на Екълстоун за възстановяването на $400 млн., които банката смята, че е загубила при същата продажба. Засега няма официален иск.

Заведеното от Bluewaters дело може да окаже негативен ефект върху пускането на акциите на Формула 1 на борсата. Първоначалните планове за листване през 2012 г. бяха отложени от CVC поне до 2014 г. заради сложния икономически климат. Освен това се твърди, че финансовият холдинг упорито търси заместник на Екълстоун, тъй като не желае асоциации със съдебни дела за изнудване, измами, укриване на данъци и т.н., които сериозно подронват престижа на компания от такъв ранг. CVC намалиха значително дела си в F1 до малко над 30% след две последователни продажби на други финансови институции.