Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Андрети: Хамилтън вече не изглежда като свръхчовек – също като Шумахер при...

Андрети: Хамилтън вече не изглежда като свръхчовек – също като Шумахер при връщането му с Мерцедес

5949
0
Михаел Шумахер, Люис Хамилтън
Михаел Шумахер и Люис Хамилтън; снимка: Мирко Щанге

Люис Хамилтън вече не изглежда като свръхчовек, а като нормален човек – също като Михаел Шумахер след връщането му във Формула 1 с Мерцедес, заяви Марио Андрети. Световният шампион за 1978 г. коментира в интервю за италианския вестник „Гадзета дело спорт“ формата на британския седемкратен световен шампион. Най-доброто класиране на Хамилтън в първите три старта от сезон 2024 г. е седмото място в Гран при на Бахрейн. Той дори не завърши в Австралия заради повреда на задвижваща система. Впоследствие заяви, че това е най-лошият старт на състезателна година в кариерата му. Случващото се обаче е напълно нормално според Марио Андрети.

„По време на кариерата си Люис често е разполагал с необходимия инструментариум, за да печели и не му се е налагало да влага 100%, така че рядко допускаше грешки. [Джордж] Ръсел се бореше през всяка една минута с неконкурентен Уилямс. Затова си помисли, че е попаднал в рая, когато отиде в Мерцедес. Вместо това се оказа, че пак трябва да се бори. Но той вече бе свикнал и затова е пред съотборника си“, коментира Андрети.

„Преди Хамилтън изглеждаше като свръхчовек. Той обаче е нормален човек, също като Шумахер, който след успехите си с Ферари се върна в F1 с Мерцедес и нямаше същите постижения. Но все пак ще е много интересно да наблюдаваме Люис в болид на Ферари при това голямо желание да приключи кариерата си в Маранело“, каза още Андрети

В тима на Мерцедес вече трета година след влизането в сила на последните технически правила не могат да направят автомобил, който да води битка за победи. Техническият директор на тима от Бракли Джеймс Алисън призна след Гран при на Австралия, че има проблем в корелацията на данните, които отборът получава при тестове и симулациите в завода спрямо информацията от пистата.

Михаел Шумахер пък спечели най-големите успехи в кариерата си с отбора на Ферари. Той отиде в Скудерията през 1996 г. като двукратен световен шампион. С тима от Маранело спечели 5 титли от 2000 до 2004 г. Тръгна си от F1 в края на сезон 2006 преди да се върне с Мерцедес за 2010 г. Изкара три години с тима от Бракли. През тях успя да вземе един подиум – бе трети в Гран при на Европа във Валенсия през 2012 г.