Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Андрети: Мазепин получава суперлиценз, а Херта не може? Нещо е сбъркано

Андрети: Мазепин получава суперлиценз, а Херта не може? Нещо е сбъркано

2544
0
Колтън Херта
Колтън Херта; снимка: Индикар

Марио Андрети смята, че системата на Формула 1 за допускане на пилоти до най-висшата категория на автомобилния спорт не е добра. Легендарният пилот обясни пред Аутоспорт, че не е нормално Никита Мазепин да получи суперлиценз, а Колтън Херта да не може.

Според световния F1 шампион за 1978 г. моментът, в който в календара се включва втора надпревара в Съединените щати, е изключително подходящ за присъединяването на американски пилот към Гран при. Той търси място на протежето си Херта.

„Честно казано, според мен фен базата в Америка е подценявана. Тя трябва да бъде „подхранена“ и единственото нещо, което реално липсва, е американски пилот. Натискам като луд за Колтън. Не забравяйте, че на 15 години той замина да се състезава в Англия, съвсем сам. Целта му винаги е била да стигне до Формула 1. Той е много тих, не натиска, но аз виждам у него качества като за F1. Ако американски пилот влезе в F1 и постига резултати, Америка ще полудее по спорта. Мерцедес продава много коли тук, пазарът е огромен. Представете си какво би могло да се постигне. Ще е добре и за телевизионните рейтинги.“

„Колтън е на 21, така че моментът е страхотен. Осъзнавам липсата на тестове и наложените за лицензиране ограничения. Но онова руско хлапе (Никита Мазепин) получава суперлиценз, а пилот от най-високото ниво тук не може? Нещо е сбъркано“, заяви Андрети.

Колтън Херта е на 21 години (роден е на 30 май 2000 г.). Син е на известния пилот от Индикар и Чемпкар Брайън Херта. Започва да се състезава на картинг на 10-годишна възраст. През 2015 г. кара в MSA Формула във Великобритания. Състезава се още в британската и испанската Формула 3. От 2017 г. е в Индикар. Досега е спечелил четири победи. Последната от тях бе в тазгодишния старт от първенството в Сейнт Питърсбърг.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Colton Herta (@coltonherta)