Начало Избрани Андрети обединява усилия с Кадилак в опит да влезе в F1

Андрети обединява усилия с Кадилак в опит да влезе в F1

1327
0
Андрети Кадилак
снимка: Кадилак

Андрети Глобал обединява усилия с Кадилак. Двете компании планират да участват в F1 в бъдеще и да станат втория американски отбор на стартовата решетка на световния шампионат.

Днес Андрети Глобал и Дженерал Моторс (GM) обявиха намерението си да се състезават в световния шампионат на ФИА за F1. Американската автомобила корпорация ще бъде представена от марката Кадилак. Същевременно бъдещият отбор на Andretti Cadillac ще бъде базиран в САЩ, докато съоръжението за поддръжка ще бъде във Великобритания.

Това партньорство обединява две емблематични американски компании с дълбоки традиции в моторните спортове. Също така дава възможност за надграждане на предишните състезателни постижения, като същевременно се разширява международният обхват на двете марки. През последните години F1 бележи последователен растеж в световен мащаб.  Напоследък световният шампионат увеличи няколко пъти популярността си в САЩ. Пример за това са трите старта през сезон 2023, които ще се проведат в Остин, Маями и Лас Вегас.

Екипът на Андрети Кадилак планира да подаде заявление за интерес. Това ще се случи когато ФИА открие официалния процес по присъединяване на нови отбори. Бъдещият екип се стреми да се състезава възможно най-скоро с поне един американски пилот, стига да получи одобрения от ръководния орган.

Кадилак има редица успехи на пистата в IMSA и Pirelli World Challenge. От сезон 2017 до момента американската марка се състезава в челото на американските спортни автомобилни състезания в IMSA. Кадилак постигна многобройни победи, подиуми и шампионати с модела DPi-V.R. Сега марката ще продължи в спортните автомобилни състезания с изцяло новия хибриден Кадилак V-LMDh. Новият хиперавтомобил ще се състезава в както в IMSA, така и в WEC. Дебютът на новият модел ще бъде в края на този месец по време на състезанието „24 часа на Дайтона.“

Същевременно Андрети Глобал е огромно състезателно предприятие и компания майка както на Андрети Аутоспорт, така и другите подразделение на екипа. Понастоящем състезателните отбори на Андрети се състезават в седем различни серии от най-висок ранг по света и са постигнали успех във всяко състезание. Сред тях са Индикар, Инди NXT, Формула Е, Extreme E, Supercars, Indy Pro 2000 и IMSA.

За последно Андрети и Дженерал Моторс си партнираха при завръщането на Шевролет в Индикар през 2012 г. Двете компании спечелиха  заедно спечелиха девет победи през два сезона. Освен това те спечелиха титлите при пилоти, отбори и производители през сезон 2012.

„Продължаваме да развиваме Андрети Глобал и нейното семейство от състезателни отбори. Винаги гледаме към това, което предстои. Чувствам много силно, че сме подходящи да бъдем нов отбор за F1. Вярвам, че можем да донесем стойност на сериите и нашите партньори, както и вълнение за феновете“, сподели Майкъл Андрети.

„Горд съм, че Дженерал Моторс и Кадилак са заедно с нас, докато преследваме тази цел. Ние споделяме общо наследство, породено от любовта към състезанията. Сега имаме възможност да съчетаем нашите страсти към моторните спортове и отдаденост на иновациите, за да изградим истинска американска оферта за F1.“

„Заедно ще продължим да следваме процедурите и стъпките, предложени от ФИА по време на процеса на оценяване. Междувременно продължаваме да се подготвяме неуморно. Надявам се да имаме късмета Андрети Кадилак да бъде официално одобрен като претендент за участие в F1“, допълни главният изпълнителен директор на Андрети Глобал.

„За Дженерал Моторс е чест да работи в екип с Андрети Глобал в този исторически момент в състезанията. Имаме дълга и богата история в областта на моторните спортове и инженерните иновации. Именно затова сме развълнувани от перспективата да се обединим с Andretti Global, за да създадем американски отбор от F1. Сигурен съм, че той който ще спомогне за още по-голям глобален интерес към сериите и спорта“, заяви Марк Ройс.

„Кадилак и F1 се радват на нарастваща глобална привлекателност. Нашата марка има родословие в моторните спортове, което е създадено преди повече от век. Всички ние ще се гордеем с възможността да пренесем нашите отличителни американски иновации и дизайн в F1“, добави президентът на GM.

Президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем също коментира партньорството между Андрети и Кадилак. Преди няколко дни той разкри, че обмисля възможността да покани нови отбори в световния шампионат.

„Приветствам новината за партньорството между Андрети и Кадилак. ФИА очаква с нетърпение следващите дискусии, свързани с световния шампионат и процедурата за „Изразяване на интерес“, написа Бин Сулайем в Туитър.