Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Apple обмисля оферта от $2 млрд. годишно за излъчване на F1 стартове

Apple обмисля оферта от $2 млрд. годишно за излъчване на F1 стартове

1557
0
Формула 1, F1
снимка: Майкъл Потс

Apple обмисля дали Формула 1 да е следващата голяма инвестиция на компанията в областта на спорта – с оферта за $2 млрд. годишно за излъчване на състезанията от световния шампионат. Ако подобно предложение бъде прието от собствениците на търговските права от Либърти Медия, то това би превърнало технологичната компания в източник на ексклузивна стрийминг услуга по отношение на Гран при. Информацията е на списанието Business F1.

Понастоящем парите от телевизионни права са един от основните източници на приходи във Формула 1. Над 36% от приходите на спорта са точно от това

Останалите големи източници са такси за домакинство (28,6%) и спонсори (16,9%). Остатъкът до 100% се формира от приходи от различен характер като например Падок клуба и други. За 2021 г. приходът от права за излъчване бе $860 млн. През 2022-ра сумата нарасна до почти милиард – $936 млн. Тоест оферта за $2 млрд. за онлайн стрийминг е за над двойна сума спрямо това, което се плаща понастоящем за права.

Според информацията, която до момента е непотвърдена, в Apple обмислят стрийминг правата за Формула 1 вследствие на успеха на техния MLS Season Pass. MLS е Major League Soccer – футболното първенство на Съединените щати и Канада. Apple TV е един от основните медийни партньори заедно с Фокс Спортс и две канадски компании. Apple притежава правата за стрийминг на мачове за 10 години като споразумението влезе в сила тази година. Отразяват се както редовните срещи, така и определени събития от по-ниските ешелони. Месечната цена е $15 или $99 годишно. Според последни данни от юли тази година услугата вече има над 1 милион абонати.

Понастоящем отделни телевизионни компании имат правата за онлайн излъчване на F1 надпревари за определени територии. Съществува и собствената програма на спорта, която също е онлайн и е платена

Смята се, че идеята на Apple е евентуално да вземе правата за възможно най-голяма територия и да я разширява с изтичане на вече съществуващи споразумения. Това в САЩ например е до 2025 г. Твърди се, че се обмисля 7-годишен договор с опция за глобално покритие преди 2030-та, тъй като повечето медийни контракти изтичат през или преди 2029 г.

Apple вече има проекти в F1. Един от тях е филмът, най-известен като проекта на Брад Пит и Люис Хамилтън. Подготвя се и документален филм за седемкратния световен шампион. Формула 1 не е единственият спорт, който се разглежда като потенциална инвестиция за компанията от Купертино. Според слуховете се разглеждат варианти с НБА, английската Висша лига, НФЛ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boardroom (@boardroom)