Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Аривабене: Изоставаме от Мерцедес само с 0.1 сек

Аривабене: Изоставаме от Мерцедес само с 0.1 сек

65
0

Болидът на Ферари изостава от този на Мерцедес само с 0.1 сек на обиколка. Това смята спортният директор на Скудерията Маурицио Аривабене. В квалификацията в Китай Кими Райконен остана 3-и, на половин секунда от времето на най-бързия Нико Розберг. Финландецът обаче допусна две грешки в последната си бърза обиколка. А при първите опити Ледения дори беше по-бърз от Розберг с 0.1 сек. В състезанието Нико показа впечатляващо темпо и бе по-бърз от всички останали, което говори, че вероятно състезателното темпо на Мерцедес е по-добро от квалификационното на фона на конкурентите.

„В квалификацията можехме да преследваме първата позиция, заяви Аривабене. – Според нашите изчисления смятаме, че сме на 0.1 сек зад Мерцедес, разлика, която може да бъде редуцирана до нула с финалното натискане на пилотите ни. Но това не се случи. В квалификацията имаше грешки от страна на пилотите, но в състезанието се справиха добре. Видях страхотно нещо от Себастиан, който изпревари в бокса две коли. Той показа защо заплатата му е по-голяма от тази на Карлос Сайнц.”

Аривабене призна още, че проблемите с надеждността на колата в началото на сезона се дължат на сериозните усилилия на тима да подобри скоростта на колата за 2016 г.

„Болидът е много добър, каза още босът. – Когато миналата година планирахме работата за следващия сезон, имахме две възможности: Да наблегнем на надеждността или на скоростта. При нас важно беше да настигнем Мерцедес  и затова избрахме втората опция. В Мерцедес, в замяна, можеха да се фокусират повече върху издръжливостта, имайки вече добро темпо. И очевидно знаехме, че поемаме някои рискове, концентрирайки се върху чистата скорост.”

В тази връзка Аривабене заяви, че доволен от факта, че и двете коли завършиха състезанието в Китай след отпаданията на Райконен в Австралия и на Фетел в Бахрейн заради технически повреди.