Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин: Фетел ни помогна както на пистата, така и извън нея

Астън Мартин: Фетел ни помогна както на пистата, така и извън нея

1103
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Астън Мартин похвалиха Фетел за помощта, която е оказал на отбора както на пистата, така и извън нея. С въвеждането на новите технически правила британският отбор смята, че опитът на четирикратния световен шампион ще се окаже много полезен. 

Себастиан Фетел се присъедини към Астън Мартин в началото на 2021 г. Германецът замени Серхио Перес, който премина в Ред Бул. Първият му подиум с екипа дойде в Гран при на Азербайджан, когато той завърши на втора позиция. След това водеше борба за победата в Унгария с Естебан Окон и отново се качи на подиума. За съжаление по-късно германският състезател бе дисквалифициран заради недостатъчно количество гориво в резервоара на неговия автомобил.

34-годишният състезател продължава работата си в отбора и през предстоящия сезон. Негов съотборник отново е Ланс Строл. Според главният изпълнителен директор на Астън Мартин Андрю Грийн, опитът на Фетел ще се окаже полезен предвид новите технически правила, които влизат в сила в шампионата. 

„Мисля, че разполагаме с наистина силен пилотски състав“, заяви Грийн пред различни медии.

„Наистина съм доволен от запазването на нашите състезатели при такава мащабна промяна в правилата. Смятам, че стабилността в един отбор е много важна.“

„Фетел ни помогна на пистата и извън нея. Той е супер талантлив и стабилен пилот. Опитът му ще ни бъде много полезен.“

Грийн също така похвали и отборната роля на Ланс Строл. Канадецът започва шестия си сезон като пилот от F1.

„Oт друга страна разполагаме с Ланс. Той вече е участват в 100 състезания. Има изключителен талант и скорост. С всяка следващата надпревара трупа все повече мъдрост и опит“, каза британецът.

Предвид драматичните промени в болида за 2022 Грийн смята, че е наистина важно двамата пилоти да продължат да работят добре с инженерите.

„И двамата работят добре с инженерния ни отдел. Това е ключово значение. Също така успяват да се сработят и да накарат отбора да върви напред.“

„Мисля, че трябва да се обединим в тази област, защото има доста неща за учене в новия автомобил. Всеки аспект от него е нов, като започнем от аеродинамиката и стигнем до гумите. Работата с по-големите колела на Пирели ще бъде огромно предизвикателство за всички тимове.“

С оглед на тази несигурност той смята, че е важно Астън Мартин да разполага със силен пилотски състав.

„Никой не знае какво ще се случи с гумите, когато започнем да ги използваме. Колкото и тестове да направихме в Абу Даби или преди това, никой не е използвал тези колела с толкова голям граунд-ефект. Това ще бъде истинско предизвикателство. Според мен тук добрата двойка пилоти наистина ще помогне“, завърши Андрю Грийн.

Астън Мартин представи новата кола AMR22 миналата седмица. Малко по-късно Фетел и Строл направиха няколко пробни обиколки на пистата Силвърстоун, която е много близо до базата на екипа.


Британците обявиха графика, по който ще карат по двамата пилоти в тестовете на Каталуния.