Начало Избрани Астън Мартин: Фетел все още помага за развитието на автомобила за 2023...

Астън Мартин: Фетел все още помага за развитието на автомобила за 2023 г.

541
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Шефът на отбора на Астън Мартин Майк Крак заяви, че Себастиан Фетел все още помага за развитието на автомобила на британците за следващата година въпреки оттеглянето си в края на годината. Четирикратният световен шампион ще сложи край на кариерата си във Формула 1 след Гран при на Абу Даби. Негов заместник ще бъде Фернандо Алонсо.

Макар да не извлича абсолютно никаква персонална полза, Фетел продължава да помогне за подобрението на Астън Мартин след трудното началото на сезон 2022. Отборът от Силвърстоун изпитваше огромни затруднения в началото на новата ера в световния шампионат. Автомобилът AMR22 се оказа много по-бавен и нестабилен от очакваното.

Астън Мартин заема незавидното девето място при конструкторите след първите 14 кръга от тазгодишната кампания с актив от 24 точки. От друга страна, британският отбор постигна известен напредък след като класира един автомобил в топ 10 на пистите Пол Рикар, Хунгароринг и Спа-Франкоршамп.

Наскоро Крак заяви, че Фетел продължава да обсъжда бъдещи актуализации за болида на Астън Мартин.

„Фетел все още помага за развитието на автомобила за 2023 г. Именно там се вижда неговият професионализъм и отдаденост. Всъщност той продължава да дава отлична обратна връзка на инженерите както на пистата, така и във фабриката в Силвърстоун.“

Според Крак, няма никакви признаци Фетел да се отдръпне на пистата или извън нея. Шефът на Астън Мартин посочи за пример карането на германеца в последния старта на пистата Спа.

„Не, това не е неговият характер. Имам предвид, че той е голям професионалист и ще даде всичко от себе си до последния момент. Също така първото нещо, което каза, когато ни съобщи оттеглянето си, беше, че ще даде всичко от себе си до края на годината. Видяхме как се бореше с другите автомобили в Белгия.“

При обявяването на оттеглянето си Фетел призна, че е бил разсеян от това какво ще е бъдещето му в моторните спортове. От друга страна, Крак отхвърли всякакви предположения, че 35-годишният състезател е променил подхода си.

„Не, съвсем не. Това е най-интересното. Миналия четвъртък имах дълъг разговор с него, за да поговорим малко за това как се чувства и за всичко останало. Той не иска да чуе нищо, свързано със сбогуване.“

„Видях знаме с надпис „Благодаря, Себастиан.“ Попитаха дали това вече е прощалното турне. Всъщност съвсем не е така. Ние не го възприемаме като [сбогуване]. В края на сезона ще си вземем малко довиждане. Дотогава ще дадем всичко от себе си, защото все още имаме да намаляваме разликата с някои отбори пред нас. Наистина не можем да завършим в позицията, в която сега се намираме“, продължи шефът на Астън Мартин.

„Сега Фетел повече ходи на летището и стои в самолетите. Може би си мисли повече за семейството и други подобни неща. Сигурен съм, че напълно концентриран щом седне зад волана на нашия болид“, завърши Майк Крак.

Фетел очаква с трепет завръщането на кервана на F1 в Нидерландия. Германецът сподели, че харесва пистата Зандвоорт и му е любопитно да види как ще се представят новите автомобили на трасето край бреговете на Северно море.

„Пистата Зандвоорт има страхотен ретро и е фантастично предизвикателство за шофиране, особено в първата половина на обиколката“, сподели Фетел.

„Любопитен съм да видя как ще се представи автомобилът ни тук. На хартия уикендът може да се окаже труден за нас. От друга страна, успяхме да се състезаваме добре в Хунгароринг точно преди лятната пауза. Честно казано, пистите в Унгария и Нидерландия са доста сходни. Автомобилите от 2022 г. могат да се управляват по-добре от миналогодишните, така че ще видим дали ще успеем да направим някои добри изпреварвания в състезанието“, добави Себастиан Фетел.

Другият състезател на Астън Мартин също коментира предстоящата Гран при на Нидерландия.

„С нетърпение очаквам да се върна в Зандвоорт. Пистата е впечатляваща, докато цялото събитие е наистина готино“, каза Строл.

„Знаем, че този уикенд ще бъде предизвикателство, тъй като автомобилът ни е склонен да е по-силен в състезател режим, отколкото в квалификационен. В допълнение, пистата е доста технична и не предлага големи възможности за изпреварвания. Може би ще имаме възможност да опитаме по-различна стратегия от тази на нашите преки съперници“, завърши пилотът на Астън Мартин.