Начало Избрани Фетел: Квалификациите са ахилесовата пета на Астън Мартин

Фетел: Квалификациите са ахилесовата пета на Астън Мартин

844
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиан Фетел бе доволен от последното състезание от сезон 2022 в F1. Пилотът на Астън Мартин завърши осми на пистата Спа-Франкоршамп и донесе 4 точки на отбора от Силвърстоун. Германецът отново смята, че квалификациите са „ахилесовата пета на автомобила на Астън Мартин AMR22.“

Фетел направи отличен старт от осма позиция на стартовата решетка и се изкачи до петото място след края на обиколка номер едно. След първия питстоп германецът загуби няколко позиции, но успя да навакса част от изоставането си и отново бе близо до топ 6.

Във финалната фаза на Гран при на Белгия, пилотът на Астън Мартин се бореше с Пиер Гасли (Алфа Таури) и Естебан Окон (Алпин). Германецът опита изпреварване срещу Гасли, но в крайна сметка бе задминат от Окон на правата Кемъл. В крайна сметка четирикратният световен шампион остана осми при развяването на карирания флаг.

„Смята, че имахме добро темпо, особено с използвани гуми. Най-ключово беше да управлявам ресурса в гумите заради голямата деградация. Направих много добър старт, но след това не можах да се защитя срещи болидите не Алпин“, сподели Фетел.

„За съжаление, настигнах Пиер точно в неподходящия момент. Това позволи на Естебан да използва DRS и да направи двойно изпреварване Направих малка грешка, защото не излязох достатъчно добре от първи завой и бях погълнат от автомобилите на Алпин и Алфа Таури.“

„Все пак осмото място е добър резултат. Имах малко лош късмет по време на второ спиране в бокса. Излязох точно зад Пиер и загубих една обиколка зад него. Това позволи на Естебан да намали аванса, който бях натрупал по време на средния стинт.“

Фетел отново заяви, че темпото на Астън Мартин в дълги серии с обиколки е по-добро от това в квалификацията.

„Отново бях по-конкурентоспособен в състезанието, отколкото в квалификацията. Направих силен старт силно и успях да намеря приличен ритъм. После оказах натиск върху колите на Алпин. Според мен, седмото място можеше да бъде възможно. Просто Окон беше прекалено бърз. Въпреки всичко, ще извлека всички позитиви от уикенда на Спа.

Според Фетел, по-високата стартова позиция ще позволи на автомобилите на Астън Мартин да разгърнат по-добре състезателното си темпо.

„Квалификацията ще бъде от ключово значение. Трябва да потегляме от по-предни позиции, за да можем да разгърнем своя потенциал. В момента имаме доста трудности в сесиите, където е важна скоростта в една обиколка.

„Квалификациите са ахилесовата пета на Астън Мартин. Ще се опитаме да поработим върху това и се надяваме тази и другата седмица да имаме още по-силни уикенди“, завърши Себастиан Фетел.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл финишира 11-ти след като попадна в така нареченото DRS влакче, водено от Алекс Албон.

„Беше доста труден неделен ден. Бяхме толкова близо до това да вземем една точка. Честно казани, нещата не се развиха така, както се надявахме. Загубата на някои позиции в началото ни затрудни, но имахме някои забавни битки в средата на полето. По-късно в състезанието попаднахме в DRS влакче зад автомобила на Албон и в крайна сметка не успяхме да се справим. „Състезателното ни темпо обаче беше положително. Най-важното е, че извличаме добра скорост от автомобилна на Астън Мартин“, каза Строл.