Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин може да обжалва дисквалификацията на Фетел

Астън Мартин може да обжалва дисквалификацията на Фетел

3416
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел; снимка: Астън Мартин

Отборът на Астън Мартин може да обжалва дисквалификацията на Себастиан Фетел от Гран при на Унгария. Четирикратният световен шампион завърши втори в 11-ия кръг от световния шампионат на Формула 1 за сезон 2021. След състезанието обаче в колата му е имало само 300 мл гориво вместо изисквания според правилата поне литър. От екипа не са успели да осигурят необходимото количество и стюардите постановиха, че е нарушен техническият регламент.

Астън Мартин има право да оспори решението. Отборът внесе необходимия документ – намерение за обжалване – при стюардите. Болидът на Фетел е запечатан и ще бъде транспортиран до ФИА във Франция.

Засега поне класирането от Гран при на Унгария остава в първоначалния си вид. Официалното подреждане, публикувано от ФИА, е с Фетел на втора позиция. В края на документа има бележка, която гласи: „Класирането е условно и зависи от изхода от намерението за обжалване на Астън Мартин срещу решение №59 на стюардите (тоест дисквалификацията на Фетел – б.р.“.

Преди проблема с горивото Фетел бе разследван заради това, че остана с фланелка в подкрепа на LGBTQ+ общността по време на националния химн на Унгария преди състезанието. Той получи предупреждение за това.

„Разочароващо е, че няколко цвят в определен ред водят до такива реакции. Всички бяхме в дъжда с фланелки с чудесни слогани и това е проблем за отделни хора. Не разбирам. Тъжен свят. Ако това помага да бъдат подкрепени хора, страдащи в страни, които са част от Европейския съюз, се радвам да изразя себе си“, заяви Фетел.