Начало Избрани Астън Мартин може да спечели титлата преди идването на Хонда, твърди Алонсо

Астън Мартин може да спечели титлата преди идването на Хонда, твърди Алонсо

1464
0
Фернандо Алонсо, снимка: Любомир Асенов

Асен Стоянов, Монте Карло. Екипът на Астън Мартин има потенциала да спечели титлата преди идването на Хонда като доставчик на задвижващи системи през 2026 г. Това смята водещият пилот на тима Фернандо Алонсо.

В сряда бе съобщено, че Хонда ще се върне официално в спорта и ще доставя двигатели на Астън Мартин от 2026 г. В момента тимът ползва агрегатите на Мерцедес, като се представя по-добре от заводския екип на местния концерн.

Напредъкът спрямо миналата година е огромен. Алонсо записа 4 подиума в първите 5 състезания от сезона и е на 3-о място в генералното класиране при пилотите. Астън Мартин пък е на 2-а позиция при конструкторите. И според испанеца екипът може да не чака до 2026 г., за да вземе титлите.

„Да си заводски отбор през 2026 г. със сигурност ще бъде предимство, заяви Алонсо. – Но това не означава, че до тогава Астън Мартин няма да има шанс да спечели титлата. Изграждането на нова фабрика на тима за 2024 г. е страхотна новина. Това показва ангажираността да екипа в бъдеще да бъде независим и да печели състезания и титли.”

На този етап обаче не е ясно дали самият Алонсо ще се състезава и през 2026 г. „Не знам какво ще правя тогава, каза двукратният шампион. – Ще ви излъжа ако кажа, че съм наясно. Това е твърде напред във времето и нямам идея. Трябва да се концентрирам върху тази година.”

Смята се, че уикендът в Монако е голям шанс за тима да запише първа победа за сезона. Отличното притискане в завоите на колата и опитът на Алонсо може да се окажат от решаващо значение за евентуален триумф на екипа в Княжеството.