Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Хонда се връща в F1 от 2026 г. като доставчик на...

Официално: Хонда се връща в F1 от 2026 г. като доставчик на задвижващи системи на Астън Мартин

1700
0
Хонда F1
снимка: Спас Генев

Хонда официално обяви, че ще се върне във Формула 1 от 2026 г. като доставчик на задвижващи системи за отбора на Астън Мартин. За това сътрудничество се говори от известно време. Хонда си тръгна от Гран при в края на 2021 г. Впоследствие се съгласи да произвежда агрегатите за Ред Бул и Алфа Таури до края на 2025 г., но като външен доставчик. Макар Хонда отново да фигурира в наименованието на моторите, те се водят на Ред Бул Пауъртрейнс.

Съобщението бе направено в Токио. От Хонда посочиха изрично въвеждането на нови правила за задвижващите системи от 2026 г., както и целта на Формула 1 да се освободи изцяло от вредни емисии до 2030 г. като основни фактори за решението за връщане в спорта

„Конкретно правилата за 2026 г. изискват намаляване работата на двигателя при утрояване тази на енергийната система (ERS). Тези промени в задвижващите системи за F1 съвпадат с посоката, в която работи Хонда за реализиране на въглероден неутралитет. Работата съгласно този нов регламент ще има дълбоко значение. Тя ще предостави на Хонда възможности да преследва развитие на бъдещи технологии в тази посока. Въз основа на това си вярване Хонда взе решението да поеме ново предизвикателство в F1“, се казва в официалното съобщение.

HRC (Honda Racing Corporation) ще поеме проекта за новите задвижващи системи

„Хонда е компания с история за растеж посредством поемане на предизвикателства и успехи в световни надпревари. Новите правила за 2026 г. изискват такава задвижваща система, чийто технологии вярваме, че евентуално биха могли да се приложат директно в бъдещото ни масово производство“, заяви главният изпълнителен директор на японския производител Тошихиро Мибе.

„Заедно с Астън Мартин споделяме една и съща нагласа и решимост да печелим. Ще работим заедно, за да се борим от 2026 г. за шампионата като Астън Мартин Арамко Хонда. Ние уважаваме невероятно много ФИА, която взе смелото решение да въведе нови и толкова предизвикателни правила, за да преследва устойчивост и на спорта, и на околната среда. Респект и за Формула Уан Груп – компанията работи неуморно подобрява стойността на марката F1“, допълни той.