Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин назначи Майк Крак за заместник на Отмар Шафнауер

Астън Мартин назначи Майк Крак за заместник на Отмар Шафнауер

1019
0
Майк Крак
Майк Крак, снимка Астън Мартин

Тимът на Астън Мартин във Формула 1 обяви назначаването на новия си ръководител. Това е Майк Крак. Инженерът от Люксембург заменя на поста Отмар Шафнауер, който напусна отбора миналата седмица. Екипът от Силвърстоун ще представи новия си болид през февруари. 

Maйк има дългогодишен опит в различни дисциплини на моторните спортове. Той бе ръководител на моторспорт програмата на БМВ от 2014 до момента. Също има опит и във Формула 1, след като е прекарал 10 години в екипа на Заубер, дори когато той бе закупен от немския производител.

След оттеглянето на БМВ от спорта Крак е работил във Формула 3 и ДТМ, преди да се присъедини към отбора на Порше в Световния шампионат за издръжливост (WEC). Там той е работил заедно с техническия директор на Макларън Андреас Зайдл. След това се завръща при баварската марка като инженер, преди да стане ръководител на състезателния и тестов инженеринг през 2018. Специалистът от Люксембург е отговарял за програмите на БМВ във Формула Е, WEC и IMSA.

Крак ще работи под ръководството на собственика на Астън Мартин F1 Team Лорънс Строл и изпълнителния директор Мартин Уитмарш. Според слуховете бившият шеф на Алпин Марчин Будковски също може да премие в тима на Силвърстоун, след като вчера напусна френския тим.

„Астън Мартин е една от най-великите автомобилни марки в света. Много съм горд за това, че бях помолен да играя водеща роля в отбора във Формула 1. Това е голямо предизвикателство за мен, което смятам да стартирам с много енергия и ентусиазъм“, сподели Крак.

„Работя в автомобилния спорт повече от две десетилетия. Когато бях инженер в БМВ Заубер работих със Себастиан Фетел в периода 2006-2007. Тогава той беше тест пилот на отбора. Изпитвам голямо уважение към неговия талант и скорост. Много се радвам, че отново се събирам с него в един тим. Ланс Строл също е бърз и талантлив пилот. Той има зад гърба си 100 състезания. Нямам търпение да започна комуникацията си с него“.

„Отборът от Силвърстоун винаги ме е впечатлявал. Там е пълно с талантливи хора и истински състезатели. Културата и ценностите са най-необходимито нещо за един пилот, ако иска да успее в моторните спортове. Ще работим много усилено, за да поставим отбора на правилното място. Искаме да спечелим. Заедно ще го направим“, завърши той.

„Майк Крак е правилният динамичен и модерен ръководител на Астън Мартин. Работейки с другите лидери на екипа под ръководството на Лорънс Строл и моето цялостно ръководство, ще осигури успеха на тима в световното първенство.“, каза Мартин Уитмарш.

„Майк е работил дълги години на високи постове както в БМВ, така и в Порше. Бил е част от екипа на Заубер. Той притежава комбинация от опит и експертиза, което го прави идеалният избор за нас. Също така се сработва много добре с пилотите и инженерите, тъй като говори на техния език“, завърши британеца.

„Победата във Формула 1 е свързана с обединяването на на най-добрите усилия на всички основно играчи- пилоти, инженери, механици и др. Целта на Майк е да направи точно това“, заяви собственикът на тима Лорънс Строл.

„Всяка седмица наемаме нови хора. Строежът на новата ни фабрика върви много добре. Имаме фантастичен списък от превъзходни спонсори и партньори. Предстои ни да започнем втората година от нашия петгодишен план, чиято цел е да спечелим титлата във Формула 1. Майк ще играе водеща и централна роля, докладвайки на Уитмарш и ръководейки нашите технически и оперативни функции. Целта ни е да изпълним тези високи амбиции“, обобщи канадецът.