Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Отмар Шафнауер напуска Астън Мартин

Официално: Отмар Шафнауер напуска Астън Мартин

3946
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер; снимка: Астън Мартин

Отмар Шафнауер напуска тима на Астън Мартин, съобщиха официално от отбора. Ръководството ще бъде поето от екип специалисти, докато на поста има ново назначение.

„Бихме искали да благодарим на Отмар за работата през последните 12 години. Желаем му всичко добро в бъдеще, тъй като несъмнено ще има нови предизвикателства пред себе си“, се казва в изявлението на отбора.

„За щастие ни ръководи силна група от хора и няма проблем да отделим известно време, за да изследваме възможностите си преди да обявим новата екипна структура. Фокусът на тима в момента е да подготви възможно най-конкурентоспособния автомобил за старта на сезон 2022.“

Слухът за това, че Шафнауер ще напусне Астън Мартин, се появи в края на миналия сезон. Тогава самият той отрече публикациите и заяви, че няма никакво намерение да си тръгва от отбора от Силвърстоун.

„Това са само слухове и медийни спекулации“, заяви Отмар Шафнауер след информация на френското издание Ото Ебдо, свързваща го с Алпин.

Шафнауер е роден в Румъния, но когато е на 7 години семейството му емигрира в Детройт, САЩ. Той завършва образованието си там и през 1986 г. започва да работи във Форд

Има и известен опит като пилот, но кариерата му в автомобилния спорт не се развива в тази посока. През 1998 г. става оперативен директор на Бритиш Американ Рейсинг (БАР) във Формула 1. Става служител на Хонда през 2001 г., където се издига до вицепрезидент на Хонда Рейсинг Дивелъпмънт. Напуска японската компания през 2008 г. и през октомври 2009-та става част от Форс Индия, който отбор се превърна в днешния екип на Астън Мартин в Гран при.

Шафнауер изигра основна роля при сключването на договора с Мерцедес за доставка на задвижващи системи за екипа, за прехвърлянето на собствеността в ръцете на Лорънс Строл и привличането на четирикратния световен шампион Себастиан Фетел.