Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Aстън Мартин официално оспори дисквалификацията на Себастиан Фетел

Aстън Мартин официално оспори дисквалификацията на Себастиан Фетел

2118
0
Sebastian Vettel, Aston Martin AMR21, 2nd position, passes his cheering team on the pit wall

Отборът на Астън Мартин се ангажира с официално обжалване на дисквалификацията на Себастиан Фетел от Гран при на Унгария. Тимът подаде молба за преразглеждане на случая в постановения от правилата 96-часов срок. В 14-дневен период трябва да бъде взето решение и ФИА да потвърди, или отхвъли санкцията.

Себастиан Фетел завърши втори в надпреварата на Хунгароринг през миналия уикенд, но бе дисквалифициран.

Причината беше, че от резервоара на неговия билид бяха изтеглени само 0,3 литра гориво за проверка от комисарите, вместо минимално изисквания литър. Стюардите обявиха, че на екипа на Астън Мартин са били дадени „няколко възможности“ да извлекат необходимото количество гориво, но само 0,3 литра са били изпомпани.

Себастиан Фетел, Отмар Шафнауер
Себастиан Фетел и Отмар Шафнауер; снимка: Астън Мартин

Шефът на тима Отмар Шафнауер обяснил пред комисарите, „че в резервоара трябва да останат 1,44 литра“ в допълнение към показаните 0,3 литра. Но тъй като това гориво не може да бъде извлечено, колата на Фетел е обявена за неотговаряща на техническите регламенти. Стюардите отбелязаха още, че „няма как за защитна теза да се приеме, че не е получено предимство в представянето“.

Техническият отдел на ФИА запечата и задържа цялата кола на Фетел, докато Астън Мартин използва 96-часовия прозорец, който им позволява да решат дали да се ангажират с обжалването, което в крайна сметка бе внесено.

В изявление на екипа се казва, че „е поискано право на преразглеждане по процедурата за  обжалване, в резултат на откриването на значителни нови доказателства, свързани със санкцията, които не са били достъпни по време на решението на ръководителите на ФИА“.

Преди състезанието в Унгария Ред Бул неуспешно опита да промени санкцията на комисарите от Гран при на Великобритания за наказанието на Люис Хамилтън за удара с Макс Верстапен. Длъжностните лица обаче не сметнаха представената допълнителна информация за достатъчно сериозни нови доказателства и преразглеждане нямаше.

Отнемането на втория подиум на Астън Мартин промени класирането в шампионата

Отнемането на втория подиум на Астън Мартин промени класирането в състезанието край Будапеща. Оказа влияние върху класирането в шампионата. Така Люис Хамилтън се класира на второ място и увеличи преднината си пред Верстапен с още 2 точки. Карлос Сайнц стана трети. Фернандо Алонсо се изкачи на четвърто място пред Пиер Гасли, Юки Цунода, Никола Латифи, Джордж Ръсел, Макс Верстапен и Кими Райконен, който взе последната точка. Ревизираното класиране изпрати Астън зад Алфа Таури в първенството на конструкторите и изравни Макларън и Ферари на третото място. Уилямс увеличи точковия си актив, а Алфа Ромео добави само един пункт.