Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Отборът на Астън Мартин определи Себастиан Фетел като „брилянтен пилот“

Отборът на Астън Мартин определи Себастиан Фетел като „брилянтен пилот“

1547
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Ръководителят на Астън Мартин Отмар Шафнауер определи четирикратния световен шампион Себастиан Фетел като „брилянтен“ пилот.

Германецът изкара труден първи сезон в британския отбор. Болидът на британците бе по-малко конкурентен от очакваното, което попречи на Фетел да разкрие пълния си потенциал. Германският пилот записа един подиум в Азербайджан, финишира втори и в Унгария, но бе дисквалифициран заради по-малко гориво от допустимото в неговия резервоар. В крайна сметка бившият пилот на Ред Бул и Ферари завърши на 11-та позиция в крайното класиране и смята Астън Мартин като свой втори дом.

Астън Мартин пострадаха от промените за миналогодишния сезон.

В края на 2020 Международната автомобилна федерация (ФИА) въведе промени в техническите правила. Според тях подът на задната част на автомобилите бе намален с цел по-малко напрежение върху гумите. Това бе направено с цел по-голяма безопасност на пилотите след случаи с гръмнали гуми в миналогодишната Гран при на Великобритания.

Тези нови разпоредби повлияха негативно на отборите на Астън Мартин и Мерцедес, които използваха концепции с почти равни височини на двете оси. Същевременно екипите на Ред Бул и Алфа Таури спечелиха от тази промяна поради тяхната обратна концепция на болида.

Запитан за интеграцията на Себастиан в тима, Шафнауер каза:

„Той беше брилянтен. Себ е толкова почтен човек, работи упорито и помага на всички. Инженерите се радват да работят с него, а механиците го обичат като човек. Той просто е истински джентълмен“, сподели Шафнауер.

Фетел получи много похвали за дейността си извън пистата по време на сезон 2021. Германецът повиши осведомеността по важни екологични проблеми и изказа своето мнение относно правата на ЛГБТ.

Въпреки че познава Себастиан повече от десетилетие, Отмар намери за интересно толкова много да види добрите черти на сънародника си. Също така бе впечатлен от работата му с всички членове на екипа.

„Всички, които са имали тясно сътрудничество с него говореха по същия начин, по който го правя аз в момента. Можех да видя тези черти и в социално отношение. Действията му бяха такива, каквито ги описваха хора, които са работили с него преди това“.

Шафнауер призна, че на Фетел са му били нужни няколко състезания, за да опознае отбора и да подобри своето темпо. Въпреки това германският състезател е свършил страхотна работа. 

„Неговото най-голямо качество като пилот е неуморната работа да става все по-бърз и по-бърз. Той дори прави това в самите надпревари. Веднага след старта той гледа какво правят другите пилоти и анализира тяхното представяне. Успя да разбере как да се движи по-добре или да съхрани ресурса в гумите. Това за мен е най-голямото му предимство спрямо останалите“.

Германецът избра Гран при на Унгария като най-силното състезание за Фетел с тима от Силвърстоун. Тогава той се бореше за победата с Естебан Окон и завърши втори, преди да бъде дисквалифициран.

„Въпреки че резултатът не се брои, той се представи фантастично. Даваше всичко от себе си, за да мине пред Окон. За съжаление бе дисквалифициран не по негова вина. Себ много искаше победата. Изпреварванията на Хунгароринг са много трудни. Единственият начин да се случат е да имате огромно предимство в своята кола, което ние нямахме. Ако бяхме с малко по-различна стратегия и не се забавихме в бокса, може би щяхме да имаме шансове за успех“, завърши Отмар Шафнауер.