Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин: Пострадахме от промените в правилата за 2021

Астън Мартин: Пострадахме от промените в правилата за 2021

2058
0
Астън Мартин АМR 21
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин са убедени, че са пострадали от промените в правилата, които бяха въведени преди началото на сезон 2021 в F1. 

В края на миналата година Международната автомобилна федерация (ФИА) въведе промени в техническите правила. Според тях подът на задната част на автомобилите бе намален с цел по-малко напрежение върху гумите. Това бе направено с цел по-голяма безопасност на пилотите след случаи с гръмнали гуми в миналогодишната Гран при на Великобритания.

Тези нови разпоредби повлияха негативно на отборите на Астън Мартин и Мерцедес, които използваха концепции с почти равни височини на двете оси. Същевременно екипите на Ред Бул и Алфа Таури спечелиха от тази промяна поради тяхната обратна концепция на болида.

Тимът на Мерцедес успя да се възстанови и спечели титлата при конструкторите, но Астън Мартин регистрира огромен спад в представянето си. Британският екип пропадна с три места в конструкторския шампионат и спечели само един подиум в Баку през 2021. 

Една година преди това Рейсинг Пойнт имаха четири качвания на подиума, включително една победа. Отборът от Силвърстоун спечели повече точки от третия в класирането Макларън, но загуби 15 пункта поради наказание за нелегално копиране на частите на Мерцедес.

Шефът на Астън Мартин Отмар Шафнауер призна, че не е изненадан от спада в темпото на болида. Според германецът  за разлика от Мерцедес, отборът от Силвърстоун няма необходимите ресурси, с които да навакса толкова голямо изоставане.

„Това, което се случи през тази година потвърди нашите притеснения през зимата. Пострадахме от промените в правилата за 2021. Очаквах тези разпоредби да навредят най-много на нас и Мерцедес. Времето, което загубихме за обиколка ни коства няколко позиции. Разликите в средата на колоната са много малки. При Мерцедес загубата също бе значителна, но те имаха голям аванс през 2020. Така вместо да са първи и втори, сега се бореха за победи основно с едната кола“, сподели Шафнауер.

„За нас негативният ефект бе огромен. Решихме да се фокусираме върху развитието на автомобила за 2022. Имахме малки подобрения през изминалата кампания, но основно бяхме фокусирани върху новите технически правила“.

Отмар смята, че е било безсмислено да се инвестират твърде много ресурси за тазгодишния болид. Според него по-важната задача е да не се изостава с разработката на следващата генерация автомобили.

„Имахме голяма програма за развитие през 2021. Целта ни беше да опитаме да възстановим част от загубения аеродефицит. Опитахме да направим това в началото на сезона, но не се получи. Затова решихме да не влагаме повече средства и усилия. Искаме да сме максимално подготвени за следващия сезон, който ще бъде много важен за нас“, завърши Отмар Шафнауер.