Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин остава част от F1 до 2030 г.

Астън Мартин остава част от F1 до 2030 г.

639
0
Астън Мартин в F1
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин остава част от F1 до 2030 г. Това твърди британският вестник Таймс. Според информацията, компанията-майка Астън Мартин Лагонда е удължила спонсорския си договор с отбора до края на настоящото десетилетие и е купила допълнителен дял на стойност 20 млн. паунда.

Астън Мартин се завърна в F1 след 60-годишно отсъствие. През 2020 г. британският производител на спортни автомобили беше придобит от консорциум от инвеститори, воден от Лорънс Строл. Така канадският милиардер получи правата да използва името на автомобилния производител върху своя отбор, който допреди това се казваше Рейсинг Пойнт

Според Таймс, първоначалното споразумение между Астън Мартин Лагона и отбора е било до в края на 2025 г. Наскоро обаче то е било подновено и ще продължи да действа до 2030 г.

Британската компания също така се е възползвала от опцията за придобиване на близо 20 млн. паунда дялово участие в отбора от F1. Не е ясно дали са продадени нови акции на Астън Мартин Лагонда или делът е придобит от някои от съществуващите акционери.

Новина идва след период на значителни инвестиции от страна на Строл. Те позволиха на отбора от F1 да предприеме мащабно обновяване на инфраструктурата. Тук се включващ чисто нова фабрика и нов модерен аеродинамичен тунел. Освен това тимът продължава наемането на допълнителен персонал.

Астън Мартин направи огромна крачка напред през миналата година. Британският отбор спечели 8 подиума и финишира на пето място при конструкторите. Въпреки това Строл иска неговият екип да стигне до върха в световния шампионат и да се бори за победи и титли. Понастоящем отборът от Силвърстоун продължава да търси първи успех, откакто се върна в F1 през 2021 г.

Междувременно Строл описа положителното въздействие на F1 върху британската марка. Канадецът призна, че участието в F1 е увеличило продажбите на спортните автомобили

„F1 помогна за трансформирането на естеството на бизнеса. Тя ни даде данни за производителността и доверието, които ги вложихме в шосейните ни автомобили“, коментира Строл.

„F1 не само ни даде 2.3 милиарда зрители, които виждат красивия британски състезателен зелен AMR24 през този сезон, но и ни донесе много по-млади клиенти на Астън Мартин“, добави канадският милиардер и изпълнителен председател на тима.

Миналата седмица Астън Мартин обяви, че Алонсо остава в тима за поне още две години. Двукратният световен шампион подписа ново споразумение и ще бъде част от британския отбор и след идването на Хонда като доставчик на задвижващи системи през 2026 г. Очакванията са той да продължи да си партнира с Ланс Строл.