Начало Други Астън Мартин потвърди програмата си в WEC

Астън Мартин потвърди програмата си в WEC

414
0
Астън Мартин Valkyre
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин потвърди програмата си в WEC. Британският производител ще се състезава с два прототипа от клас LMH на световния шампионат за издръжливост на ФИА през сезон 2025. Участието в WEC включва и 24-те часа на Льо Ман.

През есента Астън Мартин обяви плановете си да се включи в премиерната категория на състезанията за издръжливост. Британците представиха преработена версия на своя хиперавтомобил Valkyrie LMH. Астън Мартин ще участва заедно с Heart Of Racing. Тази година тимът използва два автомобила Vantage в клас LMGT3. Днес те се включват в тазгодишното издание на 24-те часа на Льо Ман.

Вчера WEC публикува регламента за 2025 г. Той изисква всички производители, участващи в класа на хиперавтомобилите да пуснат поне два автомобила. В момента има няколко производителя (Кадилак, Ламборгини и Isotta Fraschini) които участват със само един прототип. Кадилак и Ламборгини добавиха още автомобили специално за Льо Ман

Новият хиперавтомобил на Астън Мартин ще използва модифицирана версия на 6.5-литровия атмосферен V12 двигател, произведен от Косуърт. В стандартния си вид той  завърта до 11 000 об/мин. и с мощност над 1000 к.с.

Задвижващият агрегат е допълнително усъвършенстван, за да включи критичните изисквания за баланс на мощността в класа на хиперавтомобилите. Той също така трябва да издържи на трудностите на състезанията на дълги разстояния от най-високо ниво.

Подобно на състезателния автомобил Valkyrie AMR Pro, хибридната система, която се използва в шосейната спецификация на Valkyrie, няма да присъства в новия състезателен автомобил.

Астън Мартин участва за последен път във висшия клас в Льо Ман през 2011 г. с две участия на модела AMR-One. Тогава британците изоставаха доста и не завършиха на челните позиции. Сега ръководителят на отдела за моторни спортове на марката Адам Картър е доволен, че отново ще види Астън Мартин в Льо Ман.

„За първи път се състезаваме на Льо Ман преди повече от 95 години. Това е нещо, което никой друг производител на шоейни хиперавтомобили не може да каже. Много се гордеем с връзката си с това прекрасно събитие“ сподели Картър.

„С оглед на това е много ясно, че сме ангажирани с концепцията за хиперавтомобили на WEC и връщането на нашите прочути крила в самия авангарден план на международните състезания със спортни автомобили. В това число се включва и 24-те часа на Льо Ман“.

„През 2025 г., заедно с нашия заводски отбор Heart of Racing, възнамеряваме да поставим на стартовата решетка два хиперавтомобила Aston Martin Valkyrie AMR-LMH. Те трябва да се състезават заедно с фантастичен набор от най-добрите производители на спортни автомобили в света.“

Картър добави, че Астън Мартин правят всичко възможно, за да изкарат на пистата възможно по-конкурентен прототип. Той също така разкри, че се очаква хиперавтомобилът да получи хомологация през есента

„Правим всичко възможно, за да гарантираме, че ще можем да се борим в челото на това пространство. „Програмата на Valkyrie AMR-LMH върви по график. Зад кулисите се извършва значителна по обем разработка преди дебюта на автомобила на писта по-късно това лято.“

„След това очакваме интензивен период на тестове, за да навъртим километри с автомобила и да научим всичко, което можем, преди планираната хомологация през есента.“

Плановете на Астън Мартин зависят от одобрението на заявката им от организатора на WEC Automobile Club de l’Ouest [ACO] и ФИА.

Очакванията са Астън Мартин да се появи на стартовата решетка на WEC от 2025 г. Така британците е бъде единственият производител, който ще се състезава на всички нива на състезанията за спортни автомобили и GT (от Hypercar до GT4). Марката също така участва и в F1.

Heart of Racing възнамерява да се състезава с Valkyrie и в американския шампионат за издръжливост IMSA в САЩ. Това може да се случи, ако техническите правила на двата шампионата са уеднаквени.

„Астън и неговият партньор Heart of Racing с удоволствие подкрепят тази промяна в регламента в интерес на съвместната работа за подобряване на спортната среда в полза на всички“, се казва в изявление на отбора. „Астън Мартин ще продължи да работи в тясно сътрудничество с двете организации занапред и през целия период на програмата Valkyrie AMR-LMH.“