Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Астън Мартин представи новия автомобил за сигурност във F1

Астън Мартин представи новия автомобил за сигурност във F1

3940
0
Астън Мартин
снимка, Астън Мартин
Астън Мартин представи новата кола за сигурност във F1. Тя ще направи своя дебют в първото състезание от сезон 2021 в Бахрейн и ще бъде в 12 от планираните 23 надпревари. Моделът е Vantagе, оцветен в британско зелено. Също така новият медицински автомобил DBX е доставен от британския производител, който по този начин ще има още по-голямо присъствие във F1.

Мерцедес бе единствен официален доставчик на двата автомобила от 1996 насам. В края на миналaта година бе подписано споразумение за нова кола за сигурност. Според него колите на Мерцедес ще са в червен цвят, а тези на Астън Мартин – в зелен. Пилот на новият сейфти кар ще продължи да бъде Берт Майландер, а на медицинския автомобил – Алан ван дер Мерве.

„Имам удоволствието да обявя новото ни партньорство с Мерцедес AMG и Астън Мартин. Те ще бъдат доставчици на официалните автомобили за безопасност и медицина във F1. И двете марки са емблематични и съм много горд, че присъстват в нашия спорт. Двата автомобила са изключително важна част от шампионата и са напълно оборудвани . В края на 2020 станахме свидетели на геройските действия на екипа, който участва при тежкия инцидент с Ромен Грожан“, заяви изпълнителният директор на F1 Стефано Доменикали.

Новият автомобил за сигурност на Астън Мартин Vantage е с 4.0-литров битурбо V8 двигател. Мощността е увеличена с 25 к.с и е общо 535 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 3.5 секунди. Новият преден сплитър добавя 155 килограма аеродиманично притискане на предната ос. Също така окачването е модифицирано според стандартите на F1. Медицинският автомобил DBX ще разполага отново  с 4.0-литров битурбо V8 двигател и мощност от 550 к.с, а ускорението от 0 до 100 км/ч ще бъде за 4.5 секунди.

Астън Мартин
кола за сигурност и медицинска кола, снимка Астън Мартин