Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 сейфти карът ще е Астън Мартин за половината стартове през 2021...

F1 сейфти карът ще е Астън Мартин за половината стартове през 2021 г.

3821
0
Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Колата за сигурност през 2021 г. няма да е само Мерцедес. Според няколко източника в половината стартове от следващия сезон сейфти карът, както и медицинските автомобили ще са Астън Мартин в 12 от планираните 23 надпревари. През останалите ще са Мерцедес. Твърди се, че според новото споразумение британският бранд има право да избере в кои стартове иска да участва.

Астън Мартин ще има заводски отбор във Формула 1 догодина. Канадският милиардер Лорънс Строл пое контрола над автомобилния производител. През миналата година ръководен от него концерн купи тима на Форс Индия и го преименува на Рейсинг Пойнт. Впоследствие бе обявено, че екипът от Силвърстоун ще стане Астън Мартин. Тимът използва задвижващи системи на Мерцедес.

Наскоро британската марка и Мерцедес пък обявиха задълбочаване на сътрудничеството си. Щутгартският концерн ще предоставя на Астън Мартин задвижващи системи за конвенционални, хибридни и електрически модели. Освен това постепенно ще увеличи делът на Мерцедес в британския автомобилен производител – трябва да достигне 20%.

Смята се, че Астън Мартин ще избере състезания на пазари, на които има по-сериозни интереси. Автомобилът за сигурност вероятно ще е Vantage.

Сейфти карът и медицинските коли са ексклузивно Мерцедес от 1996 г. досега.