Начало Избрани Астън Мартин: Трудно ще намалим разликата спрямо Ред Бул

Астън Мартин: Трудно ще намалим разликата спрямо Ред Бул

1353
0
Астън Мартин AMR23
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин е една от приятните изненади от началото на сезон 2023 в F1. Отборът от Силвърстоун показа отлична скорост в първите два старта за годината и е един от топ отборите на стартовата решетка. Въпреки това Майк Крак вярва, че ще бъде доста трудно за неговия тим да намали изоставането си от Ред Бул в хода на сезона.

Астън Мартин на практика е вторият най-силен отбор на стартовата решетка. Британците създадоха автомобил, който е коренно различен спрямо този от миналата година. Екипът показа отлична скорост в състезанията и добро износване на гумите. Това позволи на Фернандо Алонсо да се качи на подиума в Бахрейн и Саудитска Арабия

В момента Астън Мартин е пред отбори като Ферари и Мерцедес. Според някои анализатори базираният в Силвърстоун отбор дори ще се бори за победи. Но шефът на Астън Мартин Майк Крак остава реалист въпреки двата подиума на Алонсо. Специалистът от Люксембург е категоричен, че неговият отбор трудно ще настигне Ред Бул, дори и ако австрийците не развиват своя автомобил.

„Трудно ще намалим разликата спрямо Ред Бул. Те имат огромно предимство пред всички останали. Вярвам, че те ще останат на върха дори и ако не развиват своя автомобил“, каза Крак.

„Но ние не обръщаме толкова внимание на изоставането си спрямо върха. Вместо това решихме, че наистина трябва да погледнем към себе си и да се опитаме да подобрим колата си. Едва след това ще погледнем къде точно се намираме в подреждането“, добави шефът на Астън Мартин.

Крак предупреди, че екипът не трябва да се „обсебва“ от възможността за намаляване на разликата спрямо Ред Бул. Той смята, че Астън Мартин може да постигне напредък, който обаче не трябва да е за сметка на проблеми на автомобилите отпред.

„Миналата година беше същото- обсебен си от тази разлика и мислиш само за това. Понякога си малко по-близо, защото някой има проблем, а следващия път отново си малко по-далеч, защото имаш такъв“, обясни Крак.

„Всичко това е много относително, защото знаете какви са силните страни на вашия автомобил и тези на конкурентите.“

Крак също така подчерта, че отборът ще трябва да вземе „проби“ от няколко типа писти преди да може да знае колко трябва да наваксва през сезона

„Това е и причината, поради която казвам, че трябва да „вземете“ няколко проби от различни състезателни писти. Така ще знаете наистина къде се намирате по отношение на разликата до колата отпред. Тогава всъщност вече няма значение дали е половин или една секунда, тъй като трябва да работиш здраво, за да намалиш тази разлика“, добави шефът на Астън Мартин.

Междувременно Фернандо Алонсо и Ланс Строл коментираха какви са очакванията им в предстоящата Гран при на Австралия. Двукратният световен шампион познава отлично пистата Албърт парк. Именно тук испанецът направи дебюта си в F1 през 2001. Алонсо има 1 победа на трасето в Мелбърн и още четири подиума, като последният такъв бе от 2013 г.

„Отправяме се към Австралия в добро настроение след като записахме два поредни подиума. Надяваме да надградим тези резултати този през този уикенд“, сподели Алонсо.

„Досега автомобилът се представи доста добре на две различни писти. Краката ни обаче остават здраво на земята и оставаме реалисти. Знаем, че за да продължим да отбелязваме силни резултати, трябва да подобрим представянето си във всички области.“

„Австралия винаги е забавно състезание. Любопитен съм да видя как пистата се различава от предишните години. Знам, че сега тя ще бъде още по-бърза от миналата година. Надяваме се, че ще видим повече изпреварвания.“

„Както винаги, квалификациите вероятно ще бъдат от основно значение на Албърт Парк. Затова трябва да сме сигурни, че имаме силна събота, която да ни постави в най-добрата възможна позиция, за да вкараме възможно най-много точки“, добави пилотът на Астън Мартин.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл също записа първия си старт на Албърт парк преди 6 години. Канадецът има едно класиране в топ 10 в Мелбърн. Сега целта му е да подобри най-добрия си резултат в Австралия, който е девето място от 2019 г.

„Беше разочароващо да не завърша Гран при на Саудитска Арабия. Затова очаквам с нетърпение да се върна на пистата в Австралия. Това е още една много различна писта от двете, които посетихме досега през сезона, което означава, че не трябва да бъдем с прекалено големи очаквания“, каза Строл.

„Албърт Парк е страхотна писта, която еволюира през целия уикенд заради отлагането на повече гума. Най-много ми харесва новата комбинация между девети и девети завой. Честно казано винаги ми е били забавно да карам там. Самият Мелбърн е страхотен град, който обичам да посещавам. Феновете тук също са страхотни. Надявам се, че мога да направя добро шоу за тях“, каза още пилотът на Астън Мартин.