Начало Автомобили Aston Martin и Red Bull показаха суперавтомобила AM-RB 001

Aston Martin и Red Bull показаха суперавтомобила AM-RB 001

27
0

Aston Martin и Red Bull показаха суперавтомобила AM-RB 001, който е създаден от легендарния във Формула 1 конструктор Ейдриан Нюи. Автомобилът е с радикална аеродинамика, чиято цел е постигане на безпрецедентно за серийна кола аеропритискане.

Целта на Нюи и екипа му е била да постигнат 1:1 съотношение мощност-тегло. Двигателят е атмосферен V12, но на представянето в Гейдън не бяха дадени други подробности за техническите спецификации на модела.

„Дълго време имах желание да създам нормален автомобил. С основаването на Red Bull Advanced Technologies направих стъпка към реализацията на тази амбиция, но вярвах, че трябва да работя автомобилен производител. Aston Martin бе на първо място в списъка ми. Винаги съм смятал, че AM-RB 001 трябва да е автомобил, който да може да се управлява по нормални пътища и в същото време да има екстремни възможности на писта. Това означаваше, че трябва да създадем автомобил с две лица”, коментира Нюи.

Суперколата ще се прави във фабриката на Aston Martin в Гейдън. Ще бъдат произведени между 99 и 150 броя. Първите автомобили ще бъдат доставени през 2018 г. Цената също не бе разкрита, но се смята, че моделът ще струва между 2 и 3 милиона британски лири.