Начало Избрани Ауди фокусира вниманието си изцяло върху F1

Ауди фокусира вниманието си изцяло върху F1

1825
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Ауди фокусира вниманието си изцяло върху F1. Германският производител реши да прекрати заводската си подкрепа в другите шампионати и серии. Тук се включват DTM и състезанията в различните GT шампионати, както и рали Дакар. Така Ауди насочва всичките си ресурси към проекта във Формула 1.

Ауди дебютира в състезанията от Гран при през 2026 г. Тогава влизат в сила новите технически правила за двигателите. Бъдещите агрегати ще имат много по-голяма електрическа част и няма да разполагат със скъпия и сложен мотор-генератор за топлина (MGU-H). Това е и причината Ауди да реши да се присъедини към F1

Германците потвърдиха, че са започвали да тестват едноцилиндров двигател от края на 2022 г. Това изпитание е с цел да помогне за валидирането на настройките на изпитвателния стенд и „измервателните инструменти“.

В края на миналия месец Ауди потвърди привличането на Нийл Яни. Швейцарецът ще работи в симулатора в Нойбург и ще помага за развитието на задвижващата система на марката. Освен това новият производител продължава да набира персонал за новата си фабрика, в която ще бъде разработен силовия агрегат. Същевременно Заубер ще работи върху шасито във фабриката си в Хинвил.

В началото на седмица управляващият директор на Ауди Спорт Ролф Михл даде интервю пред немското издание „Motorsport-Magazin„. В него той потвърди, че Изпълнителният съвет на Ауди е взел окончателно решение да прекрати заводската си подкрепа в различните шампионати и серии. Михл също така потвърди, че пилотите и партньорите на марката са били информирани за реорганизацията на Audi Sport customer racing.

По-рано тази година бившият главен изпълнителен директор на Ауди Маркус Дюсман настояваше за промяна, за да може марката да се утвърди като водещ производител в F1 преди партньорството си със Заубер.

В резултат на това проектът на Ауди за Дакар ще бъде завършен догодина. Същевременно хомологацията на автомобила Audi R8 LMS GT3 ще бъде удължена, за да могат частните клиентски отбори да продължат да участват в различни състезания.

„Това е много ясното решение заради фокуса ни върху влизането във Формула 1 през 2026 г. За съжаление, от догодина  вече няма да има финансова подкрепа за отборите от наша страна“, сподели Михл.

„Това се отнася конкретно за поддръжката на пакетите с части и за пилотите на Audi Sport. Ще гарантираме, че настоящите ни превозни средства могат да останат в експлоатация във всяко отношение. Но стратегическото разгръщане вече няма да важи за 2024 г. Трябваше да приемем решението на борда на Ауди с натежало сърце.“