Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди одобри привличането на Зайдл в Заубер

Ауди одобри привличането на Зайдл в Заубер

1207
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл; снимка: Заубер

Ауди одобри привличането на Андреас Зайдл в Заубер. 46-годишният германец е новият главен изпълнителен директор на компанията от Хинвил, чийто екип ще стане заводски отбор на автомобилния производител от Инголщадт във Формула 1 от 2026 г.

„Приветстваме избора на бъдещите си партньори от Заубер“, коментира главният технологичен директор на Ауди Оливер Хофман

„Андреас Зайдл има огромен опит в ръководни роли в различни моторспорт програми – и в екипи на производители, и в отбори от Формула 1. Биографията му в автомобилния спорт е забележителна“, допълни той.

13 декември се оказа неочаквано натоварен ден в света на Формула 1. Той започна с неофициална информация, че Зайдл ще напусне Макларън, за да отиде в Заубер/Ауди. След това бе съобщено официално, че Фредерик Васьор си тръгва от Хинвил и става шеф на Ферари в F1. После дойде ред на официалното потвърждение за Зайдл от Макларън, откъдето оповестиха, че шеф на тима става Андреа Стела. Накрая Заубер съобщи, че германецът е новият CEO на компанията.

Зайдл ще има ключова роля в организирането на екипа на Алфа Ромео/Заубер през следващите години преди да се превърне в Ауди

Той има опит с работата във Фолксваген Груп от времето, когато работеше в Порше. Зайдл оглавяваше тима на компанията в LMP1, когато отборът печелеше в 24 часа на Льо Ман.

В официалното съобщение на Заубер пък се казва, че Зайдл ще поеме поста на CEO от Фредерик Васьор и „заедно с екипа ще работи по търсенето на нов шеф  на отбора“

В Хинвил са решили да разделят отговорностите на две. Васьор досега заемаше и двата поста. От Заубер допълниха, че ще оповестят кой ще е новият тим шеф в скоро време.

Не е ясно и кой ще е новият шеф на Уилямс. Снощи бе оповестено, че Йост Капито си тръгва от отбора от Гроув.

Подобно освобождаване и въртележка сред шефове на отбори във Формула 1 са необичайни за спорта. Всичко започна от Матия Биното, който по-рано подаде оставка от Ферари. От там се стигна до днешната ситуация, но остават още неизвестни. Едното е Уилямс. Не е ясно и как ще се развият нещата в Ред Бул, където след смъртта на Дитрих Матешиц настъпват промени.