Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди отхвърли слух, че възнамерява да прекрати проекта си за Формула 1

Ауди отхвърли слух, че възнамерява да прекрати проекта си за Формула 1

1293
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Ауди отхвърли слух, че възнамерява да прекрати проекта си за Формула 1. Немският автомобилен производител започна подготовка за присъединяване към Гран при от 2026 г. като производител на задвижващи системи. Междувременно ще купи основния дял от Заубер и ще създаде свой заводски отбор с швейцарския екип.

Информацията, че Ауди възнамерява да прекрати F1 проекта си, се появи по радио Льо Ман. Според негови източници от компанията от Ингощад се подготвяли да развалят сделката със Заубер.

„Влизането на Ауди в F1 през 2026 г. е базирано на решение на борда на компанията и съгласувано с надзорния борд на Ауди, както и с надзорния борд на Фолксваген Груп“, заяви говорител на автомобилния производител

Говорителят е добавил, че подготовката за 2026 г. и работата по новата задвижваща система продължават без промяна в проекта.

Радио Льо Ман твърди, че решението за оттегляне на Ауди от F1 още преди брандът да е влязъл щяло да бъде взето на предстояща среща на борда на Фолксваген Груп този месец. То има репутация на източник, който не разпространява слухове и непотвърдена информация.

Ако Ауди реши да прекрати проекта, това би било огромен удар за ФИА. Федерацията се опитваше отдавна да привлече компанията от Инголщад и Порше във Формула 1 – близо десетилетие. Усилията се увенчаха с половинчат успех, тъй като само Ауди взе решение да влезе в спорта. Порше не се разбра с Ред Бул. Тимът от Милтън Кийнс реши, че иска да запази автономността си и да не влиза в сътрудничество с корпоративна структура.

В Хинвил пък вече тече преструктуриране. Начело на проекта там е Андреас Зайдл, който трябва да превърне Заубер в заводски тим на Ауди. Съоръжението, където ще се произвеждат задвижващите системи в Нойбург, вече има над 260 служители. Очаква се те да надхвърлят 300. През юни от компанията наеха Нийл Яни за пилот на симулатора си.