Начало Избрани Ауди планира да започне тестове на двигателя си за F1 в края...

Ауди планира да започне тестове на двигателя си за F1 в края на годината

914
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Ауди планира да започне тестове на двигателя си за F1. Германският производител присъства на автомобилно изложение в Шанхай, където официално представи програмата си във Формула 1. Марката също така обяви, че планира да приключи наемането на 300 специалисти до края на 2023 г.


Ауди влиза в F1 през 2026 г. Германският производител ще закупи голям дял от Заубер Моторспорт и ще произвежда задвижващи системи във фабриката си в Нойбуг. В същото време швейцарската компания ще работи върху шасито в Хинвил.

Влизането на Ауди в F1 беше сериозно обвързано с новите технически правила за задвижващите системи през 2026-та,  които ще увеличават зависимостта си от електрическа мощност. Освен това F1 ще използва напълно устойчиви горива от 2026 г.

Ауди присъства на автомобилно изложение в Шанхай. На него германският производител представи официално програмата си за F1 и даде актуална информация относно амбициозния си проект.

Германците потвърдиха, че са започвали да тестват едноцилиндров двигател от края на 2022 г. Това изпитание е с цел да помогне за валидирането на настройките на изпитвателния стенд и „измервателните инструменти“.

Не е тайна, че през есента на миналата година от Ред Бул Пауъртрейнс също са тествали едноцилиндров двигател със спецификация за 2026 г. Подразделението на австрийския отбор ще произвежда новото поколение задвижващи системи заедно с Форд.

Ауди също така съобщи, че в края на този година планира да пусне в експлоатация първата версия на своя хибриден силов агрегат. Той ще се състои от двигател с вътрешно горене, електромотор, батерия и електронен блок за управление. Този агрегат ще бъде в основата на бъдещата концепция на Ауди. Освен това симулаторът за динамично развитие в Нойбург ще бъде приведен в съответствие със стандартите на F1 и ще допринесе за по-нататъшното развитие на задвижващата система на Ауди

Междувременно Ауди продължава изграждането на специалната си фабрика за F1. Германският производител потвърди, че вече е наел повече от 260 специалисти. Ядрото на развойния екип се състои от опитни служители на Audi Sport и Audi с дългогодишен опит в областта на електрическите моторни спортове. Към тях се присъединяват специалисти с опит във F1, които са привлечени от други производители. Очаква се те да подсилят екипа по целенасочен начин. Според предварителните планове, набирането на технически персонал ще трябва да приключи до края на годината. Целта на Ауди е да разполага с поне 300 висококвалифицирани инженери, които да работят върху проекта на марката за F1.

„През последните месеци проектът на Ауди за F1 наистина се раздвижи“, сподели Оливер Хофман.

„Днес се полагат основите на нашето задвижване за 2026 г. Отдаваме голямо значение на работата по детайлите, например в областта на материалите или производствените технологии. Също така се фокусираме върху теми като управлението на енергията на хибридната трансмисия. В крайна сметка ефективността е ключов фактор за успеха на F1 и мобилността на бъдещето. Именно тези подходи ще допринесат за развитието и на двата свята“, добави техническият ръководител на Ауди.

„Моторният спорт е неразделна част от нашето ДНК“, заяви Маркус Дюсман. „Убедени сме, че ангажиментът ни в F1 ще засили спортната насоченост на Ауди. Състезателните серии непрекъснато увеличават глобалния си обхват, особено сред младите целеви групи и на най-важния ни пазар за продажби- Китай. Гран при на Китай на Международната писта в Шанхай не може да се проведе за четвърти пореден път заради пандемията. Това го прави още по-щастлив да даде на китайските фенове на F1 предварителен поглед към бъдещото участие на Ауди във висшия ешелон на моторните спортове“, добави главният изпълнителен директор на марката.