Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди потвърди, че Заубер ще стане заводски тим на компанията в F1

Ауди потвърди, че Заубер ще стане заводски тим на компанията в F1

2928
0
Ауди
графика: Ауди

Ауди потвърди, че Заубер ще стане заводски отбор на компанията във Формула 1. Автомобилният производител съобщи по време на уикенда за Гран при на Белгия, че влиза в спорта от 2026 г. Тогава новината бе, че ще произвежда задвижващи системи. Говореше се, че има сключено споразумение със Заубер, което днес бе потвърдено.

„След обявеното влизане на Ауди във Формула 1 през август сега е ред на съобщението с кой стратегически партньор ще направим следващата стъпка“, се казва в изявлението на компанията.

„С около 30-годишен опит Заубер Моторспорт е един от най-утвърдените и традиционни отбори във Формула 1. Задвижващата система ще се създава в центъра на Ауди в Нойбург, а автомобилът ще е дело на Заубер в базата в Хинвил. Заубер ще отговаря също така за планирането и изпълнението на общата работа на отбора.“

„За нас е удоволствие да имаме такъв опитен и компетентен партньор, с който да работим по проекта си за Формула 1“, отбеляза Оливер Хофман.

„Вече знаем, че Заубер Груп разполага с първокласна база и опитен екип от предишно наше сътрудничество. Убедени сме, че заедно ще създадем силен тим“, допълни отговарящият за техническото развитие в Ауди член на борда на компанията.

„Ауди е най-добрият партньор за Заубер Груп“, каза от своя страна председателят на Заубер Холдинг Фин Раузинг

„Ясно е, че и двете компании споделят едни и същи ценности и визия. Нямаме търпение да постигнем заедно общите си цели посредством едно силно успешно партньорство.“

От Ауди отбелязаха, че по задвижващата система, която ще отговаря на влизащите в сила от 2026 г. нови правила, вече се работи. Повече от 120 души са ангажирани с проекта. Очаква се персоналът в Нойбург да достигне 300 човека. Там продължава привличането на нови специалисти, както и набавянето на необходимата техническа инфраструктура. Първите тестове с новия агрегат в болид от Формула 1 са планирани за 2025 г.

Автомобилният производител от Инголщадт отбеляза отново посоката на развитие на Формула 1 – към устойчиви бизнес модели и хибридни задвижвания.

„Това бе важен фактор за решението на Ауди да влезе в шампионата. Задвижващите системи ще са по-ефективни в сравнение с днешните. Идващата от електрическата част мощност ще се повиши значително. Електрическите компоненти почти ще се изравнят като сила с двигателя с вътрешно горене, която ще възлезе на 400 kW (544 к.с.). Високоефективният 1,6-литров турбо мотор ще работи със синтетично гориво без CO2 емисии“, коментираха още от Ауди.