Начало Избрани Ауди ще привлече развоен пилот през 2023 г.

Ауди ще привлече развоен пилот през 2023 г.

1194
0
Ауди F1
снимка: Ауди Спорт

Ауди ще привлече развоен пилот през 2023 г. Това обяви управляващият директор на Audi Formula Racing GmbH Адам Бейкър. Целта на този е ход е марката да бъде възможно по-подготвена за бъдещото си участие в най-високото ниво на моторните спортове.

Ауди влиза в F1 през сезон 2026. Тогава ще бъдат в сила новите технически правила за задвижващите системи. Марката от Инголщат ще си партнира със Заубер Моторспорт. Работата между двете компании ще бъде разделена. Швейцарската компания ще се занимава само с шасито, докато Ауди ще създаде собствен силов агрегат в базата си в Нойбург. Миналия месец германците започнаха строежа на чисто нова фабрика, в която ще се създаде бъдещия двигател за F1.

Наскоро Бейкър заяви, че все още е твърде рано за Ауди да обсъжда потенциалния си пилотски състав за 2026 г. Шефът на проекта на марката потвърди, че ще разчита на пилот за развитие, който да провежда важната работа на симулатора в базата в Нойбург. Той уточни, че основният приоритет ще бъде представянето, а не националността на дадения състезател.

„Разбира се, това би било привлекателно, но за нас представянето на пилотите винаги има приоритет“, сподели Бейкър. Той също така настоя, че изборът на пилоти все още не е на дневен ред.

„Все още дори не говорим за състезателите, които ще карат през сезон 2024. Затова е още по-трудно да се каже как ще се развие пазарът на пилоти за 2026 г.“

„[През третото тримесечие [на 2023 г.] ще привлечем пилот за развойна дейност. Той ще бъде особено важен за развитието на силовите агрегати в симулатора ни в Нойбург“, добави Бейкър.

Ауди вече привлече първия специалист за проекта си в F1. Това е Андреас Зайдл. Германецът неочаквано си тръгна от Макларън в средата на миналия месец и беше назначен в централата на Заубер в Хинвил. Там германецът ще наблюдава сътрудничеството на швейцарската компания с нейния партньор и инвеститор. В края на миналата година Бейкър разкри, че марката има тригодишен план, в който трябва да започне да печели победи. Той също така потвърди, че в момента Ауди привлича още персонал, който ще работи по проекта на марката в F1. Очаква се новата фабрика в Нойбург да осигури работа на 300 души. Разбира се, най-голямо внимание ще бъде обърнато на специалисти и инженери, които вече имат опит във Формула 1.

„В момента сме позиционирани по целия свят. Процесът по набиране на персонал също е насочен в тази посока“, каза Бейкър. „Обръщаме се специално към експерти в областта, които вече имат опит в F1.“

„За първи път от 2009 г. насам ще има силов агрегат от F1, който се разработва в Германия. Ако искаме наистина опитни кадри, по-вероятно е да ги намерим във Великобритания, Франция или Италия“, завърши ръководителят на проекта на Ауди в F1.

В момента Ауди участва в рали Дакар 2023 с модела RS Q e-tron. Германският производител вече спечели пролога и първия специален етап на надпреварата. Зад волана на електрическият автомобил са Карлос Сайнц, Стефан Петерхансел и Матиас Есктрьом.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)