Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ауди възнамерява да потвърди участието си в F1 в началото на 2022

Ауди възнамерява да потвърди участието си в F1 в началото на 2022

5503
0
Ауди, Ауди Спорт
снимка: Ауди

Ауди възнамерява да потвърди плановете си за участие в F1 в началото на 2022. Германската марка е взела съвет от Международната автомобилна федерация (ФИА), според която това ще бъде много правилен ход.

Председателят на борда на Ауди Маркус Дюсман и членът на борда за технически разработки Оливър Хофман заявиха, че са доволни от напредъка, който ФИА постигна с новите технически регламенти за двигателите, които ще влязат в сила от 2026.

F1 търси нов производител, който да се присъедини към Ферари, Мерцедес и Рено след като Хонда си тръгна след края на Гран при на Абу Даби. Отсега нататък двигателите на японците ще бъдат развивани от Ред Бул. Най-голям интерес проявиха две марки от Фолксваген Груп- Ауди и Порше. Компанията от Инголщат вече посочи, че е близо до поемането на ангажимент.

Дюсман и Хофман са изпратили писмо до изпълнителния директор на F1 Стефано Доменикали и напускащия президент на ФИА Жан Тод. В него смятат, че проектът на регламента предлага справедлив компромис както за новодошлите, така и за настоящите производители. Също така отговаря на целите, договорени за новите силови агрегати.

Световният съвет на Моторните спортове на ФИА потвърди, че новите мотори отново ще бъдат 1.6-литрови V6 с увеличено количество електрическа енергия, която може да се генерира. Същевременно мотор генератора на топлина (MGU-H) трябва да бъде премахнат. Разходите за енергийни единици ще бъдат ограничени за пръв път в историята на спорта.

В най-скоро управителният и надзорен съвет на Ауди ще вземе решение дали да одобри официалното влизане на марката в шампионата.

Дюсман и Хофман поздравиха Жан Тод за справедливия край на сезон 2021. Изглежда това е очевиден удар към преките им съперници от Мерцедес. Те се позоваха специално върху последната обиколка, когато Макс Верстапен изпревари Люис Хамилтън след противоречивото рестартиране на състезанието. Отборът от Бракли имаше намерение да обжалва резултатите от надпреварата, но в крайна се отказа от намеренията си.