Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Розберг изпревари Хамилтън с 0,1 сек във втората сесия на Албърт парк

Розберг изпревари Хамилтън с 0,1 сек във втората сесия на Албърт парк

41
0
Пастор Малдонадо

Пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън бяха най-бързи и във втората свободна тренировка за Гран при на Австралия. Немският пилот изпревари съотборника си с 0,1 сек. Трети и четвърти се наредиха състезателите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен.

Фелипе Наср и Маркус Ериксон бяха сред първите пилоти, излезли на пистата в началото на втората тренировка. Двамата изобщо не се появиха в първата сесия, а докато те правеха опознавателни обиколки, се очакваше началото на поредното съдебно заседание за разглеждане исковете на Гийдо ван дер Гарде спрямо Заубер.

От Ред Бул съобщиха, че трябва да сменят задвижващата система в болида на Даниел Рикиардо. Отборът се надяваше, че ще успее да го стори преди края на сесията. Десетина минути по-късно обаче бе публикувано, че австралиецът няма да кара във втората свободна тренировка преди домашния си старт.

Същото се случи и с Фелипе Маса. Задвижващата система в болида Уилямс на бразилеца трябваше да бъде сменена, тъй като екипът засече теч на вода. Така работата бе поета изцяло от Валтери Ботас.

Първите времена бяха факт още в самото начало – Себастиан Фетел поведе с 1:30.451 мин, следван от съотборника си Кими Райконен (+0,665 сек). Четирикратният световен шампион скоро свали постижението си до 1:29.801. Нико Хюлкенберг пък се оплака на екипа си, че направените в паузата промени са довели до огромни вибрации в колата му. Форс Индия VJM08 закъсня и направи съвсем малко тестове преди началото на сезона, което означаваше по-голямо напрежение за екипа в Австралия.

17 минути след началото тренировката бе спряна заради катастрофа на Кевин Магнусен. Пилотът излетя на шести завой и удари лявата част на MP4-30 в предпазната стена от гуми. Датчанинът излезе невредим от болида. „Просто изтървах задницата. Нищо ми няма”, бе коментарът на Магнусен след прибирането му в падока. Малко по-късно той допълни в Туитър, че катастрофата е заради негова грешка. Кевин замества титуляра на Макларън Фернандо Алонсо, който се възстановява от катастрофата си на пистата Каталуния на 22 февруари.

Райконен бе начело в класирането след половин час работа на Албърт парк, през който повечето екипи все още използваха гуми медиум (по-твърдата спецификация за уикенда). Времето на финландеца бе 1:28.842 мин, като то бе дадено със софт. През това време Дженсън Бътън се обади на екипа си, че изглежда предната част на Макларън-а му е нестабилна. След това допълни, че при спиране блокират задните колела. Кими за сметка на това бе по-доволен от своите настройки.

Фетел изпревари съекипника си с 0,43 сек, докато Мерцедес съобщиха, че ще продължат още малко изпитанията си с медиум.

Ериксон се прибра в бокса с вероятна повреда в задно ляво окачване. Фетел съобщи по радиото на Ферари, че е „доста доволен от настройките си”.

Розберг и Хамилтън сложиха гуми софт около 40 минути след началото на тренировката. Нико оглави класирането с 1:27.697 мин. Съотборникът му направи бърза обиколка с по-меките гуми веднага след него и записа второ време (+0,1 сек). „Мерцедес вече навлизат в състезателен режим, докато всички останали донастройват автомобилите си спрямо пистата”, отбеляза бившият пилот Алан Макниш, който понастоящем е анализатор в екипа на ВВС.

Карлос Сайнц се завъртя на пистата, но продължи без проблеми. Той получи съобщение по радиото: „Жълт флаг на завой 15”, на което отговори: „Да, заради мен беше”. Междувременно Розберг бе инструктиран да пести гориво, тъй като все още надвишаваше поставената цел. Данил Квят пък се обади, че предницата на неговия Ред Бул RB11 се пързаля прекалено много.

Мерцедес, Ферари и Уилямс направиха по-дълги серии от обиколки в края на тренировката. От Скудерията съобщиха на Райконен, че темпото му е много близко до това на Ботас. Класирането остана непроменено: Розберг пред Хамилтън, Фетел и Райконен. Позициите от пета до десета заеха Ботас, Квят, Сайнц, Пастор Малдонадо, Ромейн Грожан и Хюлкенберг.