Начало Автомобили Авангардни технологии за безопасност в новата Mazda6

Авангардни технологии за безопасност в новата Mazda6

94
0
i-ACTIVSENSE,Mazda 6

Mazda Motor Corporation ще представи технологиите “i-ACTIVSENSE” в новата Mazda6, която заема централно място в тазгодишното Автомобилно изложение в Париж. “i-ACTIVSENSE” е система от авангардни технологични решения за безопасност, създадени от Mazda, за да помогнат за разпознаване на опасности, предотвратяване на сблъсъци или намаляване на интензивността им, когато те не могат да бъдат избегнати. Изцяло новата Mazda6 е оборудвана с цялата гама от технологии “i-ACTIVSENSE”, които могат да функционират ефективно в широк кръг от пътни ситуации.  

В Mazda изследователската и развойната дейност, както и създаването на технологиите в областта на сигурността, се базират на философията за безопасност на компанията, Mazda Proactive Safety (проактивна безопасност на Mazda), чиято цел е да се намали рискът от инцидент чрез разширяване на кръга от условия, в които водачът управлява автомобила безопасно.   

Mazda описва “i-ACTIVSENSE” като група от авангардни технологии за безопасност, разработени в съответствие с Mazda Proactive Safety, които използват детекторни устройства като високочестотни радари и камери. Те включват активни технологии, които помагат на водача да разпознае потенциалните опасности, както и технологии, установяващи опасност от катастрофа, като спомагат предотвратяването им или намаляване на силата в сутации, в които те не могат да бъдат предотвратени. 

Основната цел на Mazda Proactive Safety е да осигури пътуване без катастрофи. В преследване на тази цел Mazda ще продължи да разширява своята изследователска дейност и разработването на технологии за безопасност, за да осигури на клиентите както удоволствие от шофирането, така и опазване на околната среда и живота на пътниците и пешеходците.  

Таблица с технологиите iACTIVSENSE

Подпомагащи шофирането

Mazda Radar Cruise

Control (MRCC)

Радарен темпомат

 

Установява относителната скорост и дистанцията до предния автомобил и работи с установен скоростен диапазон , за да запази безопасна дистанция, като по този начин облекчава водача при движение по магистрали.  

Помощ за разпознаване на опасности

Forward Obstruction Warning (FOW)

Предупреждение за препятствия

Установява автомобилите отпред и предупреждава водача за риск от наближаване и сблъсък достатъчно рано, така че водачът да предприеме действия и да има време за спиране.

Lane Departure

Warning System

(LDWS) Предупреждение за напускане на лентата

Наблюдава маркировките на пътя и предупреждава водача при тенденция за непреднамерено напускане на лентата на движение.

Rear Vehicle Monitoring (RVM)

Наблюдение на автомобилите отзад

Установява наближаващи автомобили в мъртвата зона от двете страни и предупреждава водача за потенциални рискове.

High-Beam Control

System (HBC)

Контрол на дългите светлини

Установява наближаващия трафик и автомобилите отпред и автоматично превключва режима на светлините (дълги/къси), подобрявайки видимостта през нощта и предотвратявайки опасни ситуации.  

Adaptive Front-lighting

System (AFS)

Адаптивни предни светлини

 

Подобрява безопасността на движение през нощта чрез завъртане на светлините на базата на данни за ъгъла на завъртане на волана и скоростта на автомобила, за да се увеличи в максимална степен видимостта в завои и кръстовища.

Предотвратяване на удар /

Намаляване на последствията

Smart Brake Support

(SBS)

Спирачен асистент при опасност от удар

Спомага за намаляване на силата на удара чрез автоматично прилагане на спирачна сила при риск от удар отпред и движение със скорост над 15 км/ч.  

SmartCity Brake

Support (SCBS)

Спирачен асистент при опасност от удар в града

Автоматично спира автомобила, или намалява неговата скорост, когато има риск от сблъсък с движещия се отпред автомобил при движение със скорости от 4 до 30 км/ч. Това помага на водача да намали степента и последствията от удара.

Distance Recognition Support System (DRSS):

Установяване на дистанцията

Установява дистанцията до движещият се отпред автомобил и взимайки впредвид скоростта, индикира времето, за което автомобилът ще достигне предния.