Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Организаторите на Гран при на Австралия показаха промените по Албърт парк

Организаторите на Гран при на Австралия показаха промените по Албърт парк

2146
0
Австралия,Албърт парк,Мелбърн

Организаторите на Гран при на Австралия показаха обновената конфигурация на пистата Албърт парк и обясниха всички промени, които правят по трасето. Това са най-големите изменения откакто надпреварата за Голямата награда на страната се премести в Мелбърн през 1996 г. 7 от завоите се модифицират, като два се премахват изцяло. Целта е да се поощрят изпреварванията и като цяло се търси по-оспорвана надпревара.

Модификациите на Албърт парк са следните:

  • разширяване на първи завой с 2,5 метра (вдясно на пилотите);
  • разширяване на трети завой с 4 метра (вдясно на пилотите), промяна на наклона;
  • разширяване на шести завой със 7,5 метра (вдясно на пилотите);
  • премахване на шикана (настоящите девети-десети завои) за създаване на права и възможност за четвърта DRS зона на Албърт парк;
  • разширяване на 13-ти завой с 3 метра, промяна на наклона;
  • разширяване на 15-ти завой с 3,5 метра (вдясно на пилотите), промяна на наклона;
  • разширяване на питлейна с 2 метра.

Очаква се промените да доведат до увеличаване на скоростта, създаване на възможности за повече състезателни траектории и от там за по-оспорвани надпревари. Промени ще има и по съоръжения извън самата писта.

Пистата Албърт парк ще бъде и преасфалтирана, но това ще се случи след тазгодишната Гран при на Австралия. Състезанието трябваше да е първо в календара. Продължаващите заради пандемията от коронавирус ограничения обаче принудиха организаторите и Формула 1 да го отложат за втората половина на ноември.

Част от проекта за обновяване на пистата са допълнителни работи като увеличаване на паркинга около езерото до над 4000 квадратни метра. Ще бъдат подобрени коридорите за велосипедисти и уличното осветление.

„Тези промени означават по-бързи състезания и множество нови възможности за битки между пилотите“, коментира главният изпълнителен директор на Australian Grand Prix Corporation (AGPC) Андрю Уестакот. „Те ще се впишат идеално и в промените, планирани за 2022 г. Проектът ще подобри надпреварите, но ще помогне за прогрес по пътищата и допълнителните съоръжения, а от това полза ще има цялото общество в дългосрочен план.“

Даниел Рикиардо очаква домашното му състезание наистина да стане по-интересно заради извършваните модификации

„По-добри надпревари, повече битки – промените ще допринесат за това. Бяха проведени консултации с доста пилоти за тези модификации, което ме прави наистина щастлив. Отварянето на повече пространство създава повече възможности за изпреварвания. Или дори промяна на траекторията, за да излезеш от мръсен въздушен поток. Убеден съм, че състезанията ще са по-оспорвани“, сподели пилотът на Макларън.