Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Австрийското правителство не се противопоставя на провеждането на Гран при в страната...

Австрийското правителство не се противопоставя на провеждането на Гран при в страната без зрители

796
0
Ред Бул Ринг
снимка: Ред Бул

Австрийското правителство не се противопоставя на провеждането на Гран при в страната без зрители, заяви спортният министър и вицеканцлер Вернер Коглер. Първите 9 старта от календара на Формула 1 за 2020 г. бяха отменени или отложени. Очаква се и десетото състезание – това за Голямата награда на Франция – да бъде официално отсрочено, тъй като в страната е забранено провеждането на масови мероприятия до средата на юли. При това положение Гран при на Австрия би могла да е първото състезание от шампионата за 2020-та.

„Не искаме да се пречкаме”, бе отговорът на Коглер в отговор на въпрос дали правителството би позволило надпреварата да се състои. „Всичко трябва да се обмисли в рамките на настоящите ограничения за влизане и излизане от територията на страната. Не искам да предполагам дали тук-там ще се налагат изключения.”

Той все пак отбеляза, че с Формула 1 е свързан много технически персонал. При около 60 души на тим, служителите на Либърти Медия и ФИА, както и необходимите за подсигуряване безопасността на пистата хора бройката отива на над 1000 души. Те биха били още повече, ако се провеждат и поддържащи Гран при-то надпревари.

Австрия започна постепенно отслабване на мерките, наложени заради пандемията от COVID-19

В страната са достатъчно уверени, че са овладели ситуацията с коронавируса, за да планират провеждането на някои спортни събития от началото на май – само след две седмици. Сред съоръженията, които ще заработят от 1 май, са игрища за голф, тенис кортове и др. Ще се практикуват спортове, при които може да се спазва достатъчна дистанция. Коглер изрично посочи, че дисциплини без пряк контакт между участниците ще имат предимство пред отборните такива.