Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Австрия приключиха процедурата по разглеждане концепцията за провеждане на F1 стартове

В Австрия приключиха процедурата по разглеждане концепцията за провеждане на F1 стартове

1325
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг, Шпилберг
снимка: Пирели

Здравният министър на Австрия Рудолф Аншобер очаква окончателно решение за провеждането на Гран при в страната „веднага след Петдесетница”. Християнският празник се пада 49 дни след първия ден на Великден и тази година е на 31 май за Западна Европа. Организаторите, Формула 1 и ФИА предадоха концепцията си за провеждане на две последователни състезания преди две седмици.

„Всъщност ние приключихме процедурата. Експертите ни разгледаха всичко много внимателно, защото решението е изключително важно. Все още не разполагам с крайния резултат”, обясни Аншобер.

На пистата Ред Бул Ринг има различни дейности от началото на май

Тази седмица се проведе събитие със 104 участващи мотоциклетисти. То премина при строго ограничен достъп до падока и изискване за носене на маски, когато са без каските си. Пред всяка врата имаше дезинфектант. Бяха оповестени инструкции за стриктно спазване на социална дистанция. Предвидено бе дори как организаторите да се справят, ако по околните хълмове се появят желаещи да гледат отдалеч случващото се на пистата. За целта хора от отдела по сигурността на трасето обикалят района, придружени от кучета.

Бизнесът в региона се надява състезанията от Формула 1 да се състоят, тъй като това ще им помогне да преодолеят затрудненията от месеците на изолация. Местни туристически компании отварят от началото на юни, служителите им се тестват за коронавируса. 970 души от 250 фирми ще бъдат проверявани два пъти на всеки седем дни, всяка седмица.

Във Виетнам също не са се отказали да проведат състезание от Формула 1 тази година

В Ханой работят по планове, които да позволят надпреварата там да се случи – вероятно през ноември. Преценява се какви мерки за безопасност са необходими. Едно от предложенията е забрана чуждестранни фенове да присъстват на състезанието. Всички чужденци, закупили предварително билет за надпреварата, ще получат обратно парите си. Таксата за провеждане на Гран при на Виетнам е 35 милиона долара и организаторите се надяват поне на частичен приход, ако по трибуните бъдат допуснати местни фенове.

Такъв вариант определено е възможен във Виетнам, където се справиха с пандемията от коронавируса. Специалисти определят програмата за епидемичен контрол там като най-добрата в света редом с тези в Тайван и Южна Корея. За малко над четири месеца от установяване на вируса във Виетнам досега има потвърдени 327 случая и нито един починал при население от над 95 милиона души.