Начало Автомобили Автомобилни производители в цяла Европа подготвят отварянето на заводите си

Автомобилни производители в цяла Европа подготвят отварянето на заводите си

934
0

Автомобилни производители в цяла Европа подготвят отварянето на заводите си и възобновяване на производството след няколкоседмично прекъсване заради пандемията от COVID-19.

В Германия редица компании, сред които Volkswagen и Mercedes-Benz, ще започнат отново работа в някои фабрики от следващата седмица

Страната започна поетапно да разхлабва някои от мерките си. Volkswagen подновява работа от 20 април в Цвикау, както и в словашкия завод в Братислава. Фабрики в Испания, Русия и Португалия възобновяват производство от 27 април. Въведени са специални мерки – спазване на дистанция от 1,5 метра между работниците, промени в смените и в начина на работа с доставчици.

„Налага се да адаптираме методите си на работа. С около 100 мерки се стараем рискът от инфекции да е възможно най-нисък”, заяви председателят на работническия съвет във VW Бернд Остерлох.

В Китай, където Volkswagen е въвел подобни ограничения, 32 от 33 завода на компанията вече работят.

От Daimler съобщиха, че другата седмица ще заработят съоръженията им в Хамбург, Берлин и Унтертюркхайм. Възобновяване на производството се подготвя още в Зинделфинген и Бремен. Първоначално това ще се случи с 1 смяна.

Във Франция PSA и Renault също ще въведат ограничения след постигане на споразумение с профсъюзите, за да са готови да заработят при вдигане на правителствените мерки от средата на май

Сред тях са носене на маски, индивидуални пепелници, за да не се събират пушачите на групи и отворени врати, за да се избегне физически контакт с брави. На всеки час ще се провежда дезинфекция. Ще се удвои броят на автобусите, които карат хората до и от работа. Renault вече възобнови работа от началото на тази седмица в Португалия и Русия.

Toyota пък планира постепенно връщане към работа във френското си съоръжение от 21 април. Правителството в страната окуражи възобновяването на производствата.

„Не става дума за избор между работата или здравето на служителите, а за подсигуряване и на двете. Вярвам, че е възможно да се случи едновременно”, заяви министърът на труда Мюриел Пенико.

Също другата седмица Volvo отваря завода си в Торсланда и офисите си в Швеция

На 20 април заработва отново фабриката на компанията в Гент, Белгия.

„Имаме нови здравни мерки. На местата, къде хората са по-близо, ще се работи с ръкавици и маски. Производството ще зависи от пазара. Можем да се трудим при пълен капацитет, но това е обвързано и с поръчките”, обясни главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон.

В Швеция са предприети мерки, които да осигурят дистанция в конферентни зали, офиси и ресторанти. Местата, бюрата и масите са раздалечени. Ограничен е броят на хората, които могат да присъстват на събитие или да се хранят в едно и също помещение. Служители в страната преминават доброволно мерене на температурата и проверка нивата на кислород в кръвта.

И в Португалия тече процес на възобновяване на производства, макар извънредното положение там да бе удължено до 2 май

Bosch работи с намален брой хора (при общо 5000 служители) и в трите си фабрики. 90% от продукцията на компанията се изнася в над 50 държави. Във вторник тази седмица отвори и заводът на производителя на гуми Continental Mabor.

SEAT планира връщане към работа в Испания на 27 април.

„Трябва да спазваме правила като спазване на дистанция между хората, много по-често почистване. Това няма да позволи производство при предишния капацитет. Ще вървим крачка по крачка, докато стигнем доскорошните нива”, заяви говорител на компанията.

Audi също ще приложи постепенно възобновяване на работата в производствената си мрежа.

„Нещата ще се случат постепенно, тъй като веригите за доставки, производство и логистика са тясно свързани”, обясни членът на борда Петер Кьослер. „Фокусът ни е върху служителите, на които е необходима безопасна работна среда.”

Audi също въвежда разстояние между работниците от 1,5 метра, промени в смените за избягване на контакти, използване на маски. Създадени са физически бариери на определени места, където двама души например се трудят директно един срещу друг. Постепенното връщане към производство ще протече до края на април.