Начало Автомобили Автомобилните производители в Европа и САЩ постепенно спират работа

Автомобилните производители в Европа и САЩ постепенно спират работа

361
0
GM, производство, завод, фабрика, съоръжение
снимка: GM

Пандемията от COVID-19 предизвика затваряне на граници, ограничаване на пътувания, спиране на редица производства. Автомобилната индустрия е сериозно засегната и постепенно съоръженията в Европа и САЩ прекратяват работа.

BMW

Немският концерн обяви на 18 март, че се подготвя да спре производство до 19 април в заводите си в Европа и Рослин, Южна Африка. Затварянето започва от края на седмицата.

Ferrari

Италианската компания обяви на 14 март, че затваря двете си фабрики до 27 март заради епидемията от коронавируса и предстояща липса на компоненти.

Fiat Chrysler Automobiles

Концернът заяви на 16 март, че спира производство в италианските си заводи в Мелфи, Помиляно, Касино, Мирафиори, Гругляско и Модена, както и съоръженията в Крагуевац, Сърбия и Тичи, Полша. Отново е спряно производството в Атеса, Италия, като за това е цитирана липсата на компоненти вследствие нарушени доставки.

Заводите в САЩ също ще спрат работа вследствие на натиск от страна на профсъюзите там.

Ford

На 17 март бе обявено, че компанията временно спира производство на автомобили и двигатели в заводите си в Европа. Мярката влиза в сила от днес (19 март). Съоръжението във Валенсия прекрати работа още на 16 март, след като през миналия уикенд трима работници са били диагностицирани с COVID-19. На място се извършват само дейности по поддръжка.

Съоръженията в САЩ също спират работа. Компанията заедно с GM и FCA бе решила по-рано да поддържа производство с намалени темпове. Профсъюзите обаче притиснаха концерните и бе взето решение работата да спре. За Ford мярката е до 30 март. До тогава прекратява производство и GM.

PSA Group

Френският автомобилен производител, който притежава марките Peugeot, Opel (Vauxhall) обяви на 16 март, че затваря европейските си заводи до 27 март. Джойнт венчърът на PSA и Toyota TPSA обяви на 18 март, че спира производство в съоръжението в Чехия седмица по-рано от предвиденото.

Renault

Компанията обяви на 16 март, че затваря производствените си центрове във Франция – общо 12 фабрики, в които работят 18 000 души. На 17 март бе обявено, че производство спират и заводите на марката в Испания. Румънският бранд Dacia, който е собственост на Renault, прекратява работа в завода в Миовени до 5 април.

Volkswagen Group

Концернът обяви, че спира производство във всичките си европейски съоръжения. Те са 72 от общо 124 по цял свят. 28 се намират в Германия. На 17 март бе съобщено, че се прекратява работата в испанските фабрики, в Сетубал (Португалия), Братислава (Словакия) и заводите на Lamborghini и Ducati в Италия.

От Skoda обявиха на 17 март, че започват да затварят фабриките си в Полша. Audi предприема същата мярка за съоръженията в Белгия, Германия, Унгария и Мексико.

Daimler

Собственикът на Mercedes-Benz обяви двуседмично спиране на производството. Мярката се отнася за всички съоръжения.

Nissan

Компанията спря производство във Великобритания. Заводът на Nissan е най-голямата автомобилна фабрика в Обединеното кралство. След това бе прекратена работата и в останалите европейски съоръжения на марката. Японският производител съобщи, че ще приложи тази мярка и за американските си фабрики – те затварят от 20 март до 6 април.

Volvo

Шведският бранд, който е собственост на китайския концерн Geely, затвори завода си в Гент, Белгия до второ нареждане.