Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Баку се опитва да избегне сблъсък с 24 часа на Льо Ман,...

Баку се опитва да избегне сблъсък с 24 часа на Льо Ман, Бразилия още под съмнение

54
0

Организаторите на Гран при на Европа от Баку се опитват да сменят датата на надпреварата си, за да избегнат нов сблъсък с 24 часа на Льо Ман. Те освен това искат да преименуват старта си на Гран при на Азербайджан.

Промоутърът на старта Ариф Рахимов е в Абу Даби, където този уикенд ще се състои последният кръг от тазгодишното първенство. Той се опитва да се договори с Бърни Екълстоун, за да не попада състезанието в същия уикенд, в който се провежда и легендарната 24-часова надпревара.

„Личната ми позиция е, че не сме напълно доволни от датата (18 юни, която е посочена в предварителния вариант на календара)”, заяви Рахимов. „Изпуснахме доста отразяване заради Льо Ман. Ще получим по-голям обхват, ако не сме в един и същи уикенд.”

Рахимов обясни също така, че провеждането на стартовете в Канада и Азербайджан в последователни уикенди е логистичен кошмар: „Времевата разлика работи срещу нас. Трябва да разтоварим шест джъмбо джета във вторник. Това са 900 тона и имаме 24 часа да прехвърлим всичко до пистата. Направихме го, всички бяха доволни, но е трудна работа.”

Междувременно Бърни Екълстоун сподели, че след отказа на Хокенхайм да организира Гран при на Германия единствено Бразилия остава под въпрос. Договорът с организаторите от Монца също не е приключен окончателно, но 86-годишният англичанин не се притеснява за надпреварата в Италия. Окончателният календар ще бъде утвърден от Световния съвет на ФИА за автомобилен спорт на 30 ноември.

„Единствената въпросителна всъщност е Бразилия. Опитваме се да се справям с това. Надявам се да успеем. С италианците си стиснахме ръцете. Много пъти. Те са италианци! Не можеха да подпишат тази седмица, искаха да променят някои неща в договора, за които ние се съгласихме”, обясни Екълстоун.

Що се отнася до Германия, то според Бърни състезанието там може да се върне в календара през 2018 г.: „Не съм разочарован (относно Хокенхайм), изненадан съм. Какво е нужно на една страна, ако се интересува от F1? Не им липсват пилоти или конструктори.”