Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Битката в квалификацията бе изненадващо близка, заяви Фетел

Битката в квалификацията бе изненадващо близка, заяви Фетел

104
0
Кими Райконен,Себастиан Фетел

Себастиан Фетел бе само с 0,061 сек по-бавен от Люис Хамилтън в квалификацията за Гран при на САЩ и заяви, че е доста доволен от това си постижение. Той ще стартира от пета позиция в надпреварата на COTA заради наказанието, наложено му след петъчните свободни тренировки. Стюардите постановиха, че немският пилот на Ферари не е намалил достатъчно скоростта при червен флаг в първата сесия.

„Доста съм доволен, че сме толкова близо, особено след последните няколко седмици”, заяви Фетел след квалификацията. „Винаги е тъжно, когато изпуснеш по-добрия резултат за толкова малко. Шест стотни от секундата те карат да мислиш, че е можело да преминеш някоя секция по-добре. Аз бях сравнително доволен от обиколките си. Беше доста сложно да напаснеш всичко. Пистата бе суха, което е по-добре за нас. Вятърът създаде известни проблеми, но тези условия са еднакви за всички. Изглежда скоростта ни е добра на сухо, но не и на мокро. Според мен битката бе изненадващо близка. Не мисля, че очаквахме да сме на такава малка разлика, но това е добре.”

Санкцията на Фетел означава, че съотборникът му Кими Райконен ще е между двата Мерцедеса – до Люис Хамилтън на първа редица и пред Валтери Ботас на втора. Кими ще стартира с ултрасофт, докато съперниците ще са със суперсофт. Ботас посочи, че основната му цел в началото на състезанието ще е да изпревари сънародника си, гонейки максимален брой точки за екипа си. Самият Райконен пък каза, че няма какво да губи и ще се постарае да потегли добре.

„В последните няколко старта имахме известни проблеми, но през настоящия уикенд нещата вървят нормално досега. В квалификацията усещането с различните гуми не бе постоянно и заради това бе малко сложно да се разбере кога да натиснеш. На отделни места вятърът си променяше посоката, но като цяло темпото ни бе добро. Не знам дали изборът ми на стартови гуми е предимство или не. Състезанието е дълго, а заради дъжда в петък не се знае как ще се държат различните смеси, така че ще е интересно”, обясни Кими.