Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Баку посреща F1 за втори път

Баку посреща F1 за втори път

107
0
Ромейн Грожан

Столицата на Азербайджан посреща кервана на Формула 1 за втори път и тази година състезанието ще е за Гран при на страната, а не на Европа както беше през 2016-а.

Трасето е с дължина от 6 км и е едно от най-дългите и трудните в календара. Съставено е от части от централните крайморски булеварди, но минава и по тесни улици около стария град и прочутата крепост Ичеришехер, Момината кула и двореца на Ширван хановете. Безкрайно дългата „права” от последния 16-и до първи завой, както и между втори и трети позволяват да се достигат много високи скорости, като тази година се очаква те да надхвърлят дори 360 км/ч.

„Трасето и без друго е много сложно, а тази година с тези бързи коли, направо се плаша”, сподели Ромен Грожан, докато руснакът Данил Квят твърди, че това е една от най-предизвикателните писти в календара изобщо.

„Основната права е безкрайно дълга, а има много тесни и бавни участъци. Настройките са много сложни, защото асфалтът освен това е градски”, даде своята гледна точка Данил, за когото това е нещо като втора домашна след Гран при на Русия в Сочи. Руски говорят всички (като бивша република на СССР), а споменът за Съюза още личи, но бързо изчезва. Голяма част от по-старата част на града вече е променена и старите сгради са заменени с нови, модерни билдинги, паркове и булеварди. Подобна съдба очаква и други, още по-стари зони града, които са със сгради на 200 години, а местните разказват, че улиците пазят спомена от снимките на прочути филми като „Диамантената ръка”, но скоро ще бъдат заменени с нови, като културния център Гайдар Алиев на прочутата архитектка Заха Хадид.

Домакините са изключително любезни и горди, че посрещат Формула 1, като за разлика от други места, целият град е украсен за състезанието. А той съвсем не е малък – официално в него живеят над 2,5 млн. души, но хората твърдят, че са поне 4 млн. при малко над 10 млн. население на цялата страната и над 50 млн. разпръснати по света.

Цените на билетите са умерено високи, като най-скъпите за трите дни на състезанието са до около 700 маната – около 700 лв. Най-евтините на зелените площи в неделя са по 150. В цената на билетите са включените и концертите, които ще са 3 на брой – Таркан в петък, Никол Шерцингер и The Black Eyed Peas в събота и Марая Кери в неделя. Над 80% от хотелите и апартаментите в града са запълнени, а много хора се очаква да дойдат и от съседните градове с автомобили при цена на бензина от около 30 евроцента за литър. Билетите за градския транспорт, който е с множество опции, са по 11 евроцента.