Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бъдещето на Барселона в F1 под все по-голяма въпросителна

Бъдещето на Барселона в F1 под все по-голяма въпросителна

501
0
Гран при на Испания, Барселона, Каталуния
снимка: Пирели

Бъдещето на Барселона в F1 е под все по-голяма въпросителна. Трасето в Каталуния най-вероятно ще бъде извадено от календара след новината за надпревара в Мадрид. От друга страна все още една известна утеха за трасето край Монмтело, ако бъде постигната договорка с ръководството на спорта и по-специално Стефано Доменикали.

Барселона се превърна в традиционен домакин на състезанията за Голямата награда на Испания. Пистата непрекъснато приема стартове от световния шампионат от 1991 г. насам. Освен надпревари, тук доскоро се провеждаха и зимните предсезонни тестове

Бъдещето на Барселона в F1 започна да бъде под въпрос още през миналата година. Това е заради спекулациите относно Мадрид. Испанската столица беше един от градовете, които поискаха да приемат стартове от световния шампионат.

По-рано днес стана ясно, че Мадрид влиза в календара на F1 oт 2026 г. Домакин на събитието ще бъде временна писта с дължина 5.47 км и минаваща покрай комплекса „Ifema Madrid“.

Мадрид ще бъде домакин на състезанието за Голямата награда на Испания от сезон 2026 нататък. Това означава, че мястото на Барселона в календара на F1 остава под въпрос. Трасето има договор с Либърти Медия до края на 2026 г. След това има вероятност то да бъде извадено от графика на шампионата.

Има възможност Барселона да остане в графика на F1 и след идването на Мадрид. В миналото Формула 1 е организирала две състезания в страната в рамките на един сезон. Последният такъв случай бе в периода 2008-2012 г. Тогава освен Барселона, F1 посещаваше и Валенсия. В крайна сметка обаче събитието беше извадено от графика, тъй като не пожъна очаквания успех.

През 90-те години на миналия век също имаше два случая, в които Барселона и Херес приемаха стартове от F1. Първият такъв бе през 1994, а вторият- 1997 г. Именно на Херес приключи борбата за световната титла между Михаел Шумахер и Жак Вилньов.

Барселона обаче е изправена пред сериозен проблем. В момента има много дестинации, които искат да приемат състезания от F1. Друг проблем е свързан с таксата за домакинство. Голяма част от екзотичните места са готови да платят значителна сума пари, за да приемат кръг от Формула 1. Тези цифри обаче могат да са непосилни за организаторите на старта в Барселона.

Главният изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали коментира бъдещето на Барселона в F1. Италианецът вярва, че пистата в Каталуния може да остане в шампионата за по-дълго време независимо от идването на Мадрид

„Нека да се избегнат всякакви съмнения и да се уточни- фактът, че сме в Мадрид, не изключва възможността да останем в Барселона за в бъдеще“, заяви Доменикали.

„Поглеждайки напред, в момента се водят дискусии, за да видим дали наистина можем да разширим сътрудничеството си с Барселона за в бъдеше. Това е писта, с която имаме много добри отношения.“

Доменикали подчерта, че в Испания продължава да има здравословен интерес към F1. В момента страната от Пиренейския полуостров е представена от Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц.

„Испания е пазар, който само допреди няколко години не беше в центъра на вниманието ни. Сега обаче той е много важен. Подписахме нов договор с испанския телевизионен оператор DAZN поне до края на 2026 г. Често казано е хубав проблем да имаш няколко града – някои от тях в една и съща държава – които искат да бъдат домакини на Гран при.“

„Това показва стойността на нашето предложение. Но все пак трябва да продължим да се фокусираме върху причината за нашия успех и да се уверим, че не сме самодоволни“, каза още CEO-то на F1.

Доменикали подчерта, че стремежът за провеждане на състезание в Мадрид отразява цялостното състояние на сериите. Той също така разкри, че много потенциални градове-домакини проявяват интерес да се включат във все по-натоварения график на спорта.

Доменикали добави, че едно ново място в Европа е в разрез с тенденцията, при която F1 се разширява все повече в САЩ и Близкия изток.

„Това е страхотна новина за F1, тъй като още веднъж показва, че по света има голям интерес към нашия спорт“, каза италианецът. „Намираме се в момент, в който Европа се възприема като място, което не е готово да инвестира в нашия спорт. Мадрид обаче показва, че не е така.“

„Те представиха завладяващ проект, който ще бъде изграден през следващите няколко години. Това е проект, който взема предвид феновете и тяхното цялостно преживяване – от пътуването до цялостното преживяване на събитието. Предложението, което получихме от организатора, беше страхотно. Затова още от първия ден започнахме открита дискусия за това какво може да бъде това събитие“, допълни главният изпълнителен директор на F1.

Доменикали подчерта и продължителността на договора на Мадрид с F1 [до 2035 г.] Така испанската столица се нарежда на трето място по този показател след Австралия (2037 г.) и Бахрейн (2036 г.)

„Много съм доволен, че това е договор, който ни отвежда до 2035 г. Това е дълъг период от време. Това е и целта и на F1 да работи с нови или все по-утвърдени промоутъри.“

„Това позволява на всички участници да планират бъдещето и да инвестират в бъдещето. Това е гаранция за промоутъра, за нашите партньори, за нашите отбори и за нашия спорт. Тя дава на всички дългосрочна видимост.“

„Ако погледнете миналото, подновяванията на договорите бяха за две, три или максимум пет години. Сега всички наши нови сделки вървят в посока да са много дългосрочни. А ако са кратки, има конкретна причина за това“, завърши Стефано Доменикали.