Начало MotoGP News Байндър начело в края на днешния ден в Малайзия

Байндър начело в края на днешния ден в Малайзия

173
0
Брад Байндър, КТМ
Брад Байндър, снимка КТМ/Rob Gray (Polarity Photo)

Брад Байндър излезе начело след края на първите две тренировки за Гран при на Малайзия в MotoGP. Пилотът на КТМ записа най-бързата обиколка за 1:59.479 мин. Втори на 97 хилядни финишира победителят от Филип Айлънд Алекс Ринс, а трети остана Марк Маркес с Хонда.

Малайзия посрещна MotoGP за първи път от сезон 2019. Надпреварите на пистата Сепанг през 2020 и 2021 г. бяха отменени заради пандемията от коронавирус.

Времето в първата свободна тренировка бе сухо и облачно. Температурата на въздуха 29 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 42. Влажността бе 83 %, което е типично за страна, разположена на екватора.

Веднага след старта на FP1 всички пилоти излязоха на пистата Сепанг. Морбидели зададе темпото и поведе във временното класиране. Пилотът на Ямаха се надяваше на добро класиране след изключително трудна тазгодишна кампания.

Уикендът в Малайзия започна по ужасяващ начин за Алейш Еспаргаро. Състезателят на Априлия мина през бордюрите на осми завой и катастрофира. Това му струваше загуба на ценно време в подготовката за неделната надпревара.

С напредване на сесията Куартараро излезе начело, а Баная бе близо до топ 5. Алейш Еспаргаро пък получи повреда в резервния си мотоциклет и се прибра в бокса.

В края на сесията Байндър реши да сложи нов комплект гуми и записа най-доброто време. До него се наредиха Ринс и Маркес. Куартараро даде осмо време, а Баная и Еспаргаро останаха извън топ 10. Това може да се окаже ключово за двамата претенденти за титлата, тъй като се очакваше втората свободна тренировка в Малайзия да се проведе на дъжд.

По време на паузата между двете свободни тренировки за Гран при на Малайзия стюардите наказаха Пол Еспаргаро. Пилотът на Хонда е бил близо до предизвикване на инцидент след като е преминал извън очертанията на трасето и е застрашил някои от своите колеги при завръщането си на асфалта. Испанецът ще потегли с три позиции по-назад от позицията, на която се класира в утрешната квалификация.

Началото на втората свободна тренировка в Малайзия бе забавено заради пороен дъжд, който се изля на пистата Сепанг. По този начин пилотите излязоха от своите гаражи с гуми за мокър асфалт на Мишлен.

Морбидели заемаше първото място през по-голямата част от сесията. Италианецът се чувстваше доста комфортно на мокрото трасе. Байндър беше в дъното на топ 10, заедно с Баная и Оливейра.

Макар пистата да започна да изсъхва все повече, това не бе достатъчно, за да може някой да подобри постижението си от FP1. Кал Кръчлоу (RNF Ямаха) оглави сесията и отново показа способностите си на мокро. Втори и трети бяха Баная и Алекс Маркес.


В комбинирате времена Байндър остана начело, следван от Ринс и Марк Маркес. Четвърти и пети завършиха Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и Жоан Мир със Сузуки. Топ 10 допълниха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Лука Марини и Марко Безеки от тима на VR46 Дукати. Извън челната десетка останаха Франческо Баная (Дукати) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Двамата претенденти за титлата ще се надяват на сухо време в FP3, ако искат да се класират директно за втория сегмент от утрешната квалификация за Гран при на Малайзия.