Начало MotoGP News Ринс грабна победата на Филип Айлънд

Ринс грабна победата на Филип Айлънд

376
0
Алекс Ринс, Сузуки
Алекс Ринс, снимка Сузуки

Алекс Ринс спечели епичната битка в Австралия. Състезанието на пистата Филип Айлънд бе 18-ти кръг от сезон 2022 в MotoGP. Пилотът на Сузуки стартира десети и показа невероятно темпо на австралийското трасе. Това бе първи успех за Ринс от Гран при на Арагон 2020. Втори и трети финишираха Марк Маркес (Хонда) и Франческо Баная (Дукати).

Времето на пистата Филип Айлънд преди старта на първата Гран при на Австралия от 2019-та насам бе сухо и слънчево. Температурата на въздуха бе 16 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 30. Атмосферата по трибуните бе наистина невероятна най-вече заради присъствието на Джак Милър.

Мартин направи на-доброто потегляне след изгасването на червените светофари. Победителят в квалификацията на Филип Айлънд поведе пред Маркес, Еспаргаро, Куартараро, Милър и Баная. Ринс също стартира добре и зае деветата позиция.

В началната фаза на надпреварата в Австралия Мартин и Маркес отвориха лека разлика пред Баная. Италианецът успя да навакса загубеното на старта. Зад него бе Алейш Еспагаро, следван от Милър. Местният любимец изпревари Куартараро, който изпитваше затруднения на дългата старт-финална права заради лошата топ скорост на мотора на Ямаха. Световният шампион допусна сериозна грешка на завой №4 и загуби голям брой позиции в класирането.

Alarm bells for @FabioQ20! 🚨@jackmilleraus is through and now he’s under pressure from @Luca_Marini_97! 😱#AustralianGP 🇦🇺 pic.twitter.com/N3HNgOs7Xc

— MotoGP™🏁 (@MotoGP) October 16, 2022

20 обиколки преди края на надпреварата на Филип Айлънд Ринс записа най-бързата обиколка и изпревари Баная на втори завой. Отпред Мартин се защитаваше от атаките на Маркес.

9 обиколки след старта на Гран при на Австралия Милър започна да губи позиции. Пилотът на Дукати бе ударен от Алекс Маркес на завоя, който вече носи неговото име. За щастие и двамата състезатели се отърваха без сериозни наранявания след инцидента на завоя Милър.

Малко по-късно Куартараро също приключи участието си в надпреварата на пистата Филип Айлънд. Пилотът на Ямаха катастрофира на втори завой и веднага се запъти към бокса на своя екип. Отпадането на французина даде прекрасна възможност на Баная да оглави временното класиране при пилотите. В челото Мартин водеше пред Ринс, Маркес, Баная, Безеки и Еспаргаро.

С напредване на състезанието Баная и Безеки заеха първите две позиции, следвани от Ринс и Маркес. Двамата испанци водеха епична битка помежду си и не позволяваха да загубят контакт с водещата двойка. Същевременно Алейш Еспаргаро започна да изостава и бе изпреварен от Бастианини.

В последната обиколка Ринс се възползва от по-добрата скорост в завоите на своето Сузуки и изпревари Баная на втори завой. Италианецът остави вратата широко отворена, което позволи и на Маркес да мине напред. До края на състезанието на пистата Филип Айлънд Ринс пръв пресече финалната линия, следван от Маркес и Баная. Благодарение на това второ място, шесткратният световен шампион записа подиум №100 в клас MotoGP.

Четвърти финишира Марко Безеки. Състезателят на отбора на Валентино Роси стана новобранец на годината в кралския клас.

Пети завърши Енеа Бастианини (Грезини Дукати), следван от Лука Марини (VR46 Дукати), Хорхе Мартин и Йохан Зарко от Прамак Дукати, Алейш Еспаргаро с Априлия и Брад Байндър с КТМ. Топ 15 допълниха Пол Еспаргаро (Хонда), Мигел Оливейра (КТМ), Кал Кръчлоу и Дарън Байндър от тима на RNF Ямаха и Реми Гарднър (KTM Tech 3). Австралиецът успя да спечели последната точка пред родна публика.

В генералното класиране Баная заема първата позиция с актив от 233 точки. Пилотът на Дукати има възможност да стане световен шампион още в предпоследния кръг за сезона в Малайзия. Втори е Куартараро с 219. Топ 5 допълват Еспаргаро (206), Бастианини (191) и Милър (179).