Начало MotoGP News Байндър поведе след първите две тренировки в Австралия, Баная извън топ 10

Байндър поведе след първите две тренировки в Австралия, Баная извън топ 10

148
0
Брай Байндър, КТМ
Брай Байндър, снимка КТМ/Rob Gray (Polarity Photo)

Брад Байндър зае първата позиция след първите две тренировки за Гран при на Австралия в MotoGP. Пилотът на КТМ записа обиколка за 1:27.934 мин. Втори на 0.148 сек. завърши съотборникът на Байндър Джак Милър, докато трети остана Маверик Винялес с Априлия.

Гран при на Австралия е кръг №16 от сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието е Филип Айлънд. Пистата е с дължина 4.445 км и е разположена на едноименния остров в щата Виктория

Времето преди началото на първата петъчна тренировка в Австралия бе сухо и по-хладно в сравнение с Индонезия. Температурата на въздуха бе 21 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 31. Скоростта на вятъра беше нормална. Този уикенд участват всички титулярни пилоти в MotoGP. Алекс Маркес (Грезини Дукати) се завърна, след като пропусна последните три старта заради фрактура на ребрата.

Мартин даде най-добро време в първата тренировка за Гран при на Австралия. Пилотът на Прамак Дукати бе следван от Аугусто Фернандес, Винялес, Байндър и Зарко. Баная даде 11-то време, докато Безеки остана шести.

Условията преди началото на втората тренировка за деня значително се подобриха. Температурата на въздуха бе 24 градуса, а тази на асфалта- 41. Тази сесия е от огромно значение, тъй като определя кои пилоти се класират директно за Q2 и кои трябва да преминат през Q1 в Австралия.

Байндър зададе темпото в началната фаза на P2 в Австралия. Пилотът на КТМ се чувстваше много добре на уникалното трасе. Байндър търси първа победа в основно състезание от 2021 г. насам. По-рано през сезона той триумфира в спринтовете в Аржентина и Испания. Зад него бяха Винялес и Безеки. Испанецът също търси първи успех откакто се присъедини към Априлия през втората половина на сезон 2021

В последните 15 мин. пилотите от MotoGP сложиха меки гуми и започнаха да записват времена, близки до квалификационните. В крайна сметка Байндър завъртя най-добрата обиколка. Състезателят на КТМ единствен слезе под минута и 28 сек. Втори и трети останаха Милър и Винялес. Четвърти и пети завършиха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas). Шестото място бе заето от Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 10 допълниха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Енеа Бастианини (Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Извън челната десетка останаха световните шампиони Франческо Баная (Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Марк Маркес (Хонда). Тримата ще трябва да преминат през първия сегмент от квалификацията, която ще се проведе в малките часове на съботния ден.

Междувременно ФИМ направи промяна в графика на уикенда в Австралия. Федерацията размени дните на провеждане на спринтовото и основното състезание на Филип Айлънд заради прогнози за лошо време. Така Гран при на Австралия ще се проведе утре, докато спринта остава за неделя.