Начало MotoGP News Баная триумфира в Гран при на Индонезия и си върна водачеството в...

Баная триумфира в Гран при на Индонезия и си върна водачеството в шампионата, Мартин отпадна

325
0
Франческо Баная, Дукати
Франческо Баная, снимка Дукати

Франческо Баная триумфира в Гран при на Индонезия в MotoGP. Пилотът на Дукати потегли 13-ти и успя да се пребори за победата в надпреварата на пистата Мандалика. Втори и трети завършиха Маверик Винялес (Априлия) и Фабио Куартараро (Ямаха). Благодарение на успеха в Индонезия, Баная си върна водачеството във временното класиране. В същото време победителят от спринта Хорхе Мартин (Прамак Дукати) отпадна от надпреварата.

Гран при на Индонезия прием кръг №15 за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието бе пистата Мандалика. Трасето е с дължина с 4.313 км и е разположено на остров Ломбок. Вчера се проведе спринтовата надпревара, която бе спечелена от Хорхе Мартин

Метеорологичните условия преди началото на Гран при на Индонезия бяха сухи и горещи. Температурата на въздуха бе 31 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 57. Горещият асфалт накара по-голямата част от състезателите да заложат на по-твърдите гуми на Мишлен.

Мартин имаше най-добро потегляне и поведе след старта на надпреварата в Индонезия. Пилотът на Прамак Дукати бе следван от Винялес, Куартараро, Марини, Байндър и Баная. Действащият световен шампион спечели седем позиции в рамките на само няколко завоя. Безеки имаше лош старт и изостана, както и Маркес. Пол Еспаргаро (Tech3 GasGas) пък приключи участието си в надпреварата.

Мартин остана начело след първите няколко тура в Индонезия. Испанецът започна да се откъсва от Винялес и Куартараро. Зад тях Баная продължи прогреса си и зае четвъртото място. Лука Марини (VR46 Дукати) отпадна след контакт с Брад Байндър. Пилотът на КТМ бе разследван от стюардите и получи наказание.

Мартин запази първото място при наближаване на преполовяването на състезателната дистанция в Индонезия. Зад него се движеха Винялес, Баная, Еспаргаро Куартараро, Милър, Байндър, Безеки, Оливейра и Ди Джанантонио. Междувременно Марк Маркес (Хонда) също отпадна заради катастрофа.

В 13-тата обиколка Мартин водеше с близо 3-секундна преднина. Състезателят на Прамак Дукати катастрофира на 11-ти завой и на практика загуби почти спечелено състезание. Така Винялес поведе пред Баная и Куартараро. Байндър пък получи второ наказание заради инцидент с Оливейра, а Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) също отпаднаха от битката за разпределение на позиции.

Баная започна да притиска Винялес и го изпревари 8 тура преди края. Италианецът опита да се откъсне от своя съперник от Априлия. Куартараро на свой ред стопи изоставането си от лидерите

В последните турове Винялес и Куартараро започнаха да притискат Баная. Пилотът на Дукати в крайна сметка не се поддаде на напрежението и спечели Гран при на Индонезия. Това бе шести успех за Баная от началото на сезона, както и първи за Дукати на пистата Мандалика. Подиумът допълниха Винялес и Куартараро.

Четвърти и пети завършиха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Зад тях бяха Брад Баййндър и Джак Милър от тима на КТМ. Осми финишира Енеа Бастианини (Дукати), следван от Алекс Ринс (LCR Хонда) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Останалие финиширали в Индонезия бяха Такааки Накагами (LCR Хонда), Мигел Оливейра и Раул Фернандес от екипа на RNF Априлия, както и Франко Морбидели с Ямаха.

Благодарение на днешния успех, Баная си върна водачеството във временното класиране. Втори и трети са Мартин и Безеки.