Начало Автомобили Българин на финала в конкурса за Дизайн Peugeot 2008

Българин на финала в конкурса за Дизайн Peugeot 2008

135
0

Петият Конкурс за Дизайн Peugeot, лансиран на автосалона в Пекин на 20 април 2008, навлезе във втория си етап. След крайния срок за изпращане на проектите и обсъждането на журито, сега е време да дадем думата на почитателите на автомобилния дизайн, които да определят наследника на Flux, последният лауреат на престижния конкурс.

Сред 30-те финалисти е и българинът Огнян Божилов. Неговият концепт, наречен Peugeot Stylight е 3-местен градски автомобил. Прототипът е задвижван от хибридна система от 1.6л HDi и електрически двигател. За разлика от повечето малки коли, моторът е поставен между задните (задвижващи) колела, което я превръща в mid-engine автомобил. Малка, стилна и практична, Peugeot Stylight е вдъхновена от природата и е създадена да работи в хармония с нея.

За това издание на конкурса, Марката покани дизайнерите-любители да си представят автомобила Peugeot, който ще се движи по улиците на Мегаполисите на бъдещето. Концептуалният модел трябва да носи ценностите на 21 век и стилистиката на Peugeot. Определени са 4 основни критерия: опазване на околната среда, социална хармония, интерактивна мобилност и икономическа ефективност.

Предложените проекти са 2500, а авторите им са от над 95 страни. Срокът за създаване на прототипите бе по-малък (само месец и половина), но това не попречи на дизайнерите да предложат красиви и новаторски решения. Вдъхновени от темата на конкурса, те създадоха поливалетни, практични, икономични и стилни градски автомобили.

Селектираните 30 проекта са носители на културното богатство на различни страни. Можем да избираме между опростения индийски „Globe“, далеч по-сложния немски „Rugir“ или прагматичния китайски прототип „Oxo“.

Oт 15 август, интернет-потребителите могат да видят и да гласуват за тези 30 предложения на сайта на Марката www.peugeot.com.

В продължение на един месец, те ще оценяват проектите и ще се опитат да познаят победителя чрез специална игра. Всеки има право на един вот, с който участва в жребий за спечелване на една от 20-те игри Xbox 360. (Правилникът на Конкурса е на разположение на www.peugeot.com, рубрика Concours de Design / 5ème édition).

Следващите етапи:

10-те финалиста
На 16 септември, 10-те концепции, определени от журито, ще бъдат публикувани на сайта www.peugeot.com, рубрика Concours de Design.

Обявяване на победителите
На 2 октомври, на щанда на Peugeot на автоизложението в Париж, Жан-Филип Колен, Генерален Директор на Automobiles Peugeot, ще обяви името на победителя и ще му връчи наградата „La Griffe“.

Производство
В периода октомври 2008 – март 2009 моделът-победител ще бъде произведен в мащаб 1:1.

Представяне
Макетът ще бъде показан на щанда на Peugeot на автосалона в Шанхай през април 2009.