Начало Автомобили Български екип разработи спортен електроавтомобил

Български екип разработи спортен електроавтомобил

517
0

Български екип разработи електрически спортен автомобил, който се нарича Kinetik 07. Проектът бе представен на специално събитие в София Тех Парк. Негов ръководител е Теодосий Теодосиев. Главен дизайнер е Костадин Костадинов. Теодосиев е бил съученик с българския рали пилот Тодор Славов, който загина по време на рали Твърдица през 2015 г. Двамата са учили в математическата гимназия във Варна, където е създаден автомобилът.

Проектът е посветен от създателите си точно на Славов, който бе един от най-популярните пилоти в българските ралита.

Работата започва от преобразуването на класически Lotus 7/Caterham в електромобил. В конструкцията на колата са вградени батерии и електродвигател с мощност 400 kW. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема едва 2,7 секунди. Окачването е активна система на Ohlins, а самите елементи в дизайна на Костадин Костадинов са изработени с най-големия 3D принтер на Балканския полуостров.

Това е помогнало за ускоряване на процесите по време на проектирането на автомобила и съкращаване на прехода от скица до пълноразмерен модел.

Екипът е създал и собствен софтуер за управление на различни функционалности в колата.

Kinetik възнамерява да произведе малка серия от 7 автомобила. Всеки ще е уникален, но предназначен за забавление на писта. Поради тази специфика и законодателството за подобен специален тип коли на места като Калифорния няма необходимост от специални изпитания.